Er det farlig å spise for mye bananer? Forklart

Bananer er en av de mest populære fruktene i hele verden, og er både gode og billig. En banan inneholder mye næringsstoffer, men er også rik på sukker og stivelse. Men er det egentlig farlig å spise for mye banen?

Bananer regnes ikke som farlige, verken i små eller store doser. Bananer har ingen farlige stoffer i seg, så du vil ikke bli akutt syk om du spiser veldig mange bananer på kort tid. Det er derimot veldig mye sukker i bananer, så hvis du for eksempel spiser 10 – 15 bananer hver dag kan du få i deg nok sukker til å utvikle diabetes, bli overvekt, eller få problemer med karies.

Det er helt trygt å spise en normal mengde bananer, og du trenger ikke å være redd for om du får i deg for mye bananer hvis du har lyst på et par ekstra bananer i løpet av en dag. Kos deg med en god frukt med god samvittighet!

Bananskallet regnes heller ikke for å være giftig, men det kan ha blitt sprayet med insektsmiddel, så det er ikke anbefalt å spise det uten å vaske det grundig selv.

Det skal sies at bananer kan være skadelig om du får i deg en helt vanvittig dose på kort tid. Om det er snakk om 100 + bananer i løpet av en dag kan det være problematisk, da det kan bli for mye kalium og andre stoffer i kroppen din.

Les også: Hvor mye veier egentlig en banan? Forklart!

Bananer
Foto: Forklarmeg.com

Er det sant at bananer er radioaktiv?

Det går jo mange rykter om at bananer er radioaktive, og dette er faktisk helt sant. En banan inneholder 0,1μSv, og dette kommer av at bananen inneholder metallet kalium. En liten del av alt kalium er radioaktivt, så derfor er bananen bittelitt radioaktiv.

Mengden radioaktiv stråling i bananer er derimot så forsvinnende lav at man ikke bekymrer seg stort over den. Man må for eksempel spise rundt 100 bananer hver dag for å få i seg like mye stråling som man får i løpet av en gjennomsnittlig dag fra solen.

For en dødelig dose stråling fra bananer trenger man å spise omtrent 10 000 000 bananer i løpet av noen timer. Dette er da 10 millioner bananer.

Spiser du rundt 300 bananer om dagen over en periode på 7 år kan du også begynne å oppleve tegn på strålingsskader i mage og tarm.

Les også:

Legg igjen en kommentar