Hvor lang tid tar det å få politiattest? Forklart

Det er mange yrker hvor man må levere en politiattest før man offisielt kan få jobben, inkludert de fleste yrker hvor man jobber direkte med barn og ungdom. Disse politiattestene må man åpenbart få via politiet, og viser hvilke kriminelle forhold man er dømt for. Men hvor lang tid tar det å få en politiattest?

Det tar gjennomsnittlig 9 dager fra man søker til man får politiattest, men du bør beregne opptil 14 dagers ventetid for å få en godkjent politiattest. Det er ofte noe lenger ventetid på tidlig sommer når mange som skal jobbe i skoler og barnehager fra høsten av søker om politiattest samtidig.

Lærer på skolen
Alle lærere i Norge må levere politiattest for å få jobben.

Det anbefales å søke om å få politiattest så tidlig som mulig når man takker ja til en jobb som trenger det, siden det tross alt er en god ventetid før man får den klart.

Normalt sett sendes politiattester i digitale postkasser, så det betyr at du får den i Digipost hvis du har det. Dette sparer deg for litt tid, for Politiet har uttalt at det raskt tar litt mer tid om de må printe den ut og sende den i posten. Da kan man forvente opptil en uke ekstra ventetid.

Arbeidsgivere pleier å ha forståelse for at det kan ta tid

Det kan føles som verdens undergang om politiattesten ikke er klar til første arbeidsdag, men det skal sies at de fleste arbeidsgivere er veldig klar over at det kan ta en stund å få levert politiattesten. I disse tilfellene er det normalt at man får midlertidig unntak fra kravet om politiattest, som kan ha varighet på alt fra 1 til 3 uker.

Merk at dette er helt opp til arbeidsgiveren din. I teorien har de nok full anledning til å nekte deg å jobbe før du har levert politiattesten, og det er helt sikkert noen arbeidsgivere som har dette som standard rutine. Du kan neppe kreve å få jobbe før du har levert politiattest dersom det er krav om politiattest i arbeidskontrakten din.

Les også:

Legg igjen en kommentar