Hvor lenge kan man oppbevare hjemmelaget syltetøy? Forklart

Det er få ting som er like koselig som å lage hjemmelaget syltetøy, uansett om du foretrekker blåbærsyltetøy, tyttebærsyltetøy eller til og med multesyltetøy. Alle typer kokt syltetøy har relativt lang holdbarhetstid, men det er viktig å oppbevare dem riktig for å få den til å holde seg god lenge.

Det er verdt å merke seg at rørt syltetøy, det vil si syltetøy hvor du bare har rørt sammen bær og smør uten å koke det, har relativt kort holdbarhet om man sammenligner det med syltetøy som er laget ved å koke opp bærene mens man rører inn sukkeret.

Av den grunn har vi delt opp artikkelen i to, så da er det bare å gå til den delen som stemmer med den typen syltetøy du har laget. Der får du vite hvor lenge det hjemmelagde syltetøyet kan holde seg, og noen gode tips for å få det til å holde lenger.

Så lenge kan du oppbevare kokt syltetøy

Kokt syltetøy som står i en steril og lufttett beholder kan i prinsippet stå i flere måneder eller til og med flere år om det står kjølig, for eksempel i kjelleren. Her er nøkkelordene kjølig lagring, og en helt lufttett beholder!

Om du vil lagre syltetøyet i flere år er det viktig å være veldig flink når du lager det. Beholderen, gjerne et Norgesglass med hengslet lokk, må være helt ren når du skal bruke den. Fyll opp nesten hele glasset med varmt, nykokt syltetøy, og sett Norgesglasset oppned mens syltetøyet kjølner. Dette gir best tetteevne. Når den har blitt kald må den settes på et kjølig sted uten å åpnes, og kan deretter tas frem når du skal bruke den.

Når du først har åpnet beholderen kan det fint stå noen få uker i kjøleskapet, men ikke spesielt mye lenger enn dette.

Så lenge kan du oppbevare rørt syltetøy

Rørt syltetøy har på ingen måte den samme lagringsmuligheten som kokt syltetøy, og bør oppbevares i kjøleskapet i en lufttett beholder eller i en skål med lokk på. Om du bruker skål med lokk eller et gammelt, rent syltetøyglass kan rørt syltetøy stå i 2-3 dager før det begynner å bli dårlig, mens den kan tåle opptil en ukes tid om du har en helt lufttett beholder som ikke åpnes så altfor ofte.

Kan man oppbevare syltetøy i fryseren?

Fryst syltetøy kan holde seg godt i flere år, så det er absolutt en mulighet dersom du plukker mange hundre liter blåbær et år, og ønsker deg syltetøy i mange år fremover. Problemet er bare at kvaliteten er aller best det første året, og vil gradvis bli dårligere for år etter år. Etter tre-fire år er smaken betydelig daffere enn den er de første årene.

Vi anbefaler derfor ikke nødvendigvis å oppbevare syltetøy i årevis i fryseren, selv om det heller ikke blir dårlig av å ligge så lenge. Så du kommer ikke til å bli syk om du tar det opp og spiser det etter noen år, men du kommer heller ikke til å bli spesielt imponert over smaken.

Denne artikkelen inneholder annonser for Hyttefeber.

Les også:

Legg igjen en kommentar