Hvordan sjekke om et produkt er tilbakekalt

Vi tenker kanskje ikke så ofte over det, men alle produktene vi har i hjemmet vårt kan potensielt være farlige. Noen produktserier kommer med elektriske feil som gjør dem til brannfeller, noen klær kommer med for store mengder farlige stoffer i seg, mens noen produkter kommer med løse deler som kan være skadelig med tanke på kvelding hos små barn.

Man ser også ofte at produkter tilbakekalles enten via myndighetene eller via produsenten selv. Når et produkt blir tilbakekalt er det på enten fordi det er oppdaget en feil med produktet som gjør det skadelig, eller at det mistenkes at det er en feil med det. Heldigvis for oss forbrukere brukes det «føre-var»-prinsippet heller enn at de bare regner med at det går greit.

Ofte kan man se slike tilbakekallinger i media, spesielt når det er produkter som er veldig farlige, eller til og med dødelige i feil omstendigheter. Problemet med dette er bare at det kan være klin umulig å få en oversikt over hvilke produkter som faktisk er tilbakekaldt! Man kan jo ikke bla gjennom alle nettaviser for å lete etter saker om dette..

Heldigvis finnes det en grei måte å sjekke om man har noen produkter som er tilbakekaldt. Det er nemlig en nettside som heter Farlige Produkter som gjør denne jobben for deg. Der er det en full oversikt over alle produkter som har blitt tilbakekaldt her i Norge, og denne er sortert både etter kategori så vel som dato. Det er også mulig å søke i databasen, så om du for eksempel ønsker å sjekke om skotørkeren din er helseskadelig er dette plassen å gjøre det på.

På Farlige Produkter er det også mulig å sette opp et varsel slik at du får en e-post hver gang produkter som oppfyller søkekriteriene dine tilbakekalles. Dette er spesielt nyttig for de som driver innen en industri hvor man bruker mange ulike produkter fra samme produktkategori.

Ellers er det verdt å merke seg at det ikke er 100 % sikkert at et produkt er trygt selv om det ikke finnes på listen der. Det er ikke alltid at alle problematiske produkter fanges opp av verken produsent, leverandør eller myndighetene, og det anbefales å si ifra til butikken du kjøpte produktet fra dersom du har mistanke om at det er noe feil med det. Om du for eksempel har noe elektrisk som lager gnister, blir unormalt varmt eller lignende er det god grunn til å si ifra.

Les også:

Legg igjen en kommentar