Er det trygt med skotørkere?

Skotørkere er geniale å ha i hus når man kommer hjem fra en fjelltur med våte sko, eller barna kommer med søkkvåte sko hjem fra barnehagen. Istedenfor å bruke mye tid på å tørke disse på den gamle måten med papir og varme kan man isteden bare legge en skotørker i skoene, så er de helt tørre og klare til bruk når man står opp neste morgen.

Mange har fått med seg saken om en familie som mistet livet etter at huset brant ned i Bergen i januar 2020. Myndighetene har vært tidlig ute med å uttale seg om at de tror en skotørker var skylden til brannen, og i kjølevannet av denne saken har naturligvis folk flest blitt litt skeptiske til skotørkeren sin.

Men er det egentlig slik at man bør kaste skotørkeren sin i el-avfall og gå tilbake til manuell tørking av sko igjen? Heldigvis er det ikke så ille. Det er likevel ikke slik at man bare kan slenge skoene i tørkeren og regne med at alt går bra, for man bør ta visse forhåndsregler når man skal bruke en skotørker.

Bruk hodet når du tørker sko!

Når man skal tørke sko bør man være klar over at man bruker et apparat som potensielt kan føre til brann, og derfor er det viktig å bruke hodet og tenke seg om hvordan man bruker det.

Et godt tips er å aldri ha på skotørker på natta når man sover, eller når man ikke er hjemme. Om det begynner å brenne i en av disse situasjonene er det mye større risiko for at brannen sprer seg enn om man tørker sko når man er våken og i nærheten av skotørkeren. Om man tørker sko på natta kan det ende fatalt om man har uflaks og skotørkeren tar fyr.

Når skotørkeren står på bør man derfor alltid være i nærheten, og ta jevnlige sjekker av den. Ta ut skoene, slå av apparatet, og trekk kontakten ut av støpselet med en gang skoen er tørr, og ikke la den stå og gå i mange timer etterpå.

Ellers er det lurt å sette skotørkeren på en plass hvor det er vanskelig for en eventuell brann å spre seg videre til resten av huset. Ideelt sett bør den stå slik at brannen dør ut av seg selv dersom skoene først tar fyr.

Disse skotørkerene er tilbakekalt

Skotørkeren som førte til dødsbrannen i januar 2020 var en Tristar skotørker, type SH-2521ER. Denne ble solgt på Europris, og butikkjeden har siden tilbakekalt alle skotørkerene de mistenker kan være farlige. Så om du har denne skotørkeren kan du gå tilbake til Europris for å levere den inn, og få tilbake pengene for den.

Les også: Slik sjekker du om produkter er tilbakekalt.

Per februar 2020 har ennå ikke disse skotørkerene blitt tilbakekalt fra myndighetene sin side, da de ennå ikke har funnet ut om det var skotørkerene i seg selv som førte til brannen, eller om det skyldes at de var ødelagte, en annen feil på det elektriske anlegget, eller lignende.

Les også:

Legg igjen en kommentar