Hvordan sjekke om man har 32-biters (x32) eller en 64-biters (x64) Windows

Når man skal laste ned ulike programmer til PC-en sin med Windows som operativsystem ser man ofte at man må velge mellom vanlig installasjonsfil, eller installasjonsfilen for x64. Om du velger feil fil installerer du et program som ikke fungerer like godt på datamaskinen din, og du kan dessuten oppleve problemer når du prøver å kjøre programmet.

Valget om hvilken versjon av Windows som kjører på maskinen din er igjen basert på hva slags prosessor man har. Dersom den er x64-basert bør man kjøre 64-bitersutgaven av Windows, og så kjører man 32-biters utgaven av Windows med en x32-prosessor.

Det er derfor veldig lurt å velge den installasjonsfilen som passer overens med hvilken versjon du kjører. Men hvordan kan man egentlig finne ut om man har 32-biters (x32) eller en 64-biters (x64) Windows?

For å sjekke om man har x32 eller x64 prosessor og Windows-operativsystem må man gjøre følgende:

  1. Åpne appen som heter «Innstillinger».
  2. Klikk på «System» (helt oppe til venstre).
  3. Velg «Om» fra menyen som dukker opp.
  4. Scroll litt nedover, så ser du et felt som heter «Systemtype».
  5. Der vil det stå om du har x32 eller x64 operativsystem og prosessor.

Deretter er det bare å laste ned den fila som matcher hva du har installert på PC-en din. Det kan være like greit å lære seg hvilken versjon man har først som sist, så slipper du å bla frem til denne oversikten hver eneste gang du skal installere et nytt program.

De fleste PC-er fra de siste ti årene har x64-versjon, så det er størst sjanse for at man skal bruke denne.

Kan det være ulik bitsversjon mellom prosessor og operativsystem?

Det kan være at du har en x64-prosessor, men fortsatt kjører x32 på operativsystemet. Dette er ikke normalt, og heller ikke spesielt fornuftig. Dersom du ser forskjeller mellom prosessor og operativsystem bør du vurdere å installere den riktige utgaven av Windows, så vil du få mye bedre ytelse fra PC-en din.

For å gjøre dette må du formatere PC-en og installere en ny versjon av Windows, så det er jo litt styr, og vil trolig ta minst et par timers tid .

Les også:

Legg igjen en kommentar