Er Chromebook et godt alternativ til PC? Forklart

Chromebook har tatt Norge og resten av verden med storm, og det er mange som har vurdert å skaffe seg en Chromebook istedenfor en vanlig PC når man skal kjøpe en laptop.

Noen av de store fordelene med en Chromebook er at de kan lokke med utrolig god batteritid, lav vekt, og ikke minst en lav pris. Her kan man få mer datamaskin for pengene, men er egentlig Chromebook er godt alternativ til PC?

For veldig mange vil Chromebook være et godt alternativ til en vanlig PC, men det forutsetter at man stort sett skal bruke den til tekstbehandling. e-post, surfing på internett, eller annen enkel bruk. I kontorsammenhenger fungerer den stort sett knallgodt!

Chromebook er nemlig veldig god på det den gjør, og enkle oppgaver er den helt utrolig god på. Så om du trenger en ny laptop til kontoret eller til skolearbeid vil Chromebook være noe man absolutt bør vurdere.

Chromebook og PC-er med Windows er egentlig ganske like. Ved første øyekast er det ikke sikkert at man ser forskjell på dem engang, men når man starter den opp merker man jo at det er helt ulike systemer.

Chromebook laptop

Dette er de første forskjellene mellom en Windows-PC og Chromebook

Chromebooks bruker noe som heter ChromeOS istedenfor Windows. Dette er derfor litt ulikt, selv om det ikke føles spesielt annerledes å bruke. Den største forskjellen ligger kanskje i at Chromebooks er ekstremt tett knyttet opp mot nettlesere Chrome og skyen til Google.

Istedenfor å ha en stor harddisk vil man nemlig i utgangspunktet lagre alt på skyen. Alt av dokumenter og bilder synkroniseres sømløst med denne skyen, så du trenger ikke å bry deg stort om lagringsplassen på selve maskinen.

Selv om dette er en stor forskjell er det jo ikke all verdens du som bruker merker til det. Det er en fordel å ha god tilgang til å koble seg opp mot internett når man bruker en Chromebook.

Ellers er det ikke mulig å laste ned programmer som er ment for Windows, men du må isteden ha apper til Chromebooken. Disse kan lastes ned fra Play Store, og det er mange apper å velge mellom, selv om utvalget ikke er i nærheten av det man får med Windows. ChromeOS kan også kjøre alt av mobilapper, men det er jo litt ujvent hvorvidt disse fungerer godt på en laptop som ofte ikke har touchskjerm.

Chromebook passer ikke for alle

Selv om Chromebook er god på mange ting, er det også en del ting den ikke er så god på. Om du liker å spille spill kan du bare glemme deg. Selv om Chromebook lar deg laste ned en del spill fra Play Store er det langt ifra like god spillopplevelse som man får med en ålreit PC. Chromebook er rett og slett ikke laget for å bli brukt til gaming.

Mye av det samme gjelder dersom du liker å redigere bilder, drive med grafisk design eller videoredigering. Her finnes det noen apper som gjør en OK jobb, men langt ifra like god som du får gjort med et ordentlig program til Windows. Så selv om du får gjort litt småting vil vi ikke anbefale en Chromebook til bruk av grafisk design eller foto- og videoredigering.

Det er stor forskjell på ulike Chromebooker

Akkurat som med PC-er er det jo stor forskjell på ulike Chromebooks selv om de er bygd på det samme systemet. Det finnes alt fra billige Chromebooks til rundt 3 500 kroner som fungerer fint, men om du legger på et par tusenlapper ekstra får du mer intern lagringsplass, bedre batteritid, bedre minne og bedre prosessor. Så sånn sett fungerer dette omtrent som med vanlige PC-er hvor man jevnt over får bedre PC-er når man bruker litt mer penger.

Hvem passer Chromebooks for?

Chromebooks passer veldig godt for deg som:

  • Bare vil surfe og sjekke e-post.
  • Stort sett klarer deg fint med Google Docs når du er på jobb.
  • Liker å ha en laptop som veier lite og har utrolig bra batteri.
  • Ikke vil bruke veldig mye penger på laptopen din.
  • Ikke er helt avhengige av programmer som bare finnes til Windows.
  • Synes Chrome-nettleseren er god nok (for det er ikke praktisk mulig å skifte nettleser på en Chromebook).

Mens Chromebook ikke passer godt for deg som:

  • Liker å game.
  • Vil ha en stor og kraftig maskin.
  • Bruker mye tid på å redigere foto, bilder eller video.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company.

Les også:

Legg igjen en kommentar