Er det lov med en savannahkatt i Norge? Forklart

Savannah er en katterase som stammer fra USA. Selve katterasen er en slags blanding mellom vanlig rasekatt av rasen bengal og et mellomstort afrikansk kattedyr som heter serval.

Det var først i 2012 at rasen ble godkjent som en ekte rasekatt, og blandingen med et afrikansk villdyr har selvsagt ført til store debatter og splittelser i kattemiljøer rundt om i verden. Nå er det en relativt normal rasekatt som godtas av mange ulike katteklubber, selv om det fortsatt er mye debatt og styr rundt rasen.

En savannahkatt ute på oppdagelsesferd.

I Norge har vi ganske strenge regler for hvilke dyr vi kan ha som kjæledyr. Det er for eksempel ulovlig med hunderasen tsjekkoslovakisk ulvehund fordi den er en blanding av hund og ulv. Så hvordan er det da med savannahkatter som er en blanding av serval og bengalkatt?

Det er kun lov med savannahkatter som er minst femte generasjons avkom etter krysningen med servalen, eller senere. Det betyr at man ikke har lov til å ha avkom som er en 50 / 50 % blanding av serval og tamkatt, men at det kun er lov å importere de som er minst femte generasjon etter denne blandingen.

Det er med andre ord helt lovlig å eie en savannahkatt som en rasekatt, men de blandingene som er altfor tett opp på krysning mellom katt og serval er ulovlige. Det er jo åpenbart ulovlig å eie en serval her i Norge, så da må man vente til det kun er litt serval igjen i genene til katten før man kan ha dem.

Savannahkatter er en ekte katterase nå om dagen

Selv om savannahkattene i utgangspunktet ble laget ved å krysse bengalkatter med servaler er det ikke slik det i praksis foregår nå om dagen. Det er nemlig nok katter av rasen savannah til at man kan drive avl og oppdrett på disse uten å blande inn noen ville servaler lenger. Istedenfor kan man bruke de kattene som allerede finnes for å avle videre på disse, så på denne måten kan man se på savannahkatter som en helt vanlig katterase nå om dagen.

Er det mulig å få tak i savannahkatter i Norge?

Det er flere katteopprettere som driver med savannahkatter i Norge, så det er faktisk ikke så vanskelig å få tak i dem hvis du virkelig er interessert. Disse oppretterne tilbyr selvsagt kun katter som er lovlig i Norge med tanke på hvilken generasjon de er, så du kan føle deg helt trygg på disse kattene.

Prisen på en savannahkatt pleier å ligge et sted mellom 15 og 18 tusen kroner per ungkatt som ikke skal brukes videre til avl. Det er med andre ord ganske dyrt å kjøpe en savannah, men dette er ikke så ulikt fra prislappen på andre rasekatter heller.

Les også:

Legg igjen en kommentar