Levetid på solcellepanel forklart

Det blir gradvis mer vanlig å installere egne solcellepanel på taket av boligen sin. Med disse kan man omgjøre solbølger fra sola til energi som kan brukes som strøm i huset. Dersom du mottar mer strøm enn du bruker sendes dette til kraftverket hvor det selges til andre forbrukere, og du får en lavere strømregning. Om du selger nok strøm kan du til og med få utbetalt penger på neste strømregning istedenfor å måtte betale noe!

Til tross for hva mange tror er det faktisk helt brukbart å ha solcellepanel her i Norge selv om vi er ganske langt nord. Men hvor lang levetid er det egentlig på solcellepanel når man først har installert et?

De fleste moderne leverandører av solceller i Norge opererer med en garanti på at solcellene har minst 80 % effekt etter 25 år. I praksis er effekten stort sett mye nærmere 100 % enn 80 % på dette punktet, så du kan være helt sikker på at det holder godt i minst 25 år. Trolig er levetiden på vanlige solcellepanel på mellom 30 og 35 år før de bør byttes ut.

Solcellepanel har med andre ord en rimelig lang levetid, så det er ikke noe du trenger å tenke på å bytte ut med det aller første. Med 25 års garanti kan du jo få krav om reparasjon eller nytt anlegg dersom det plutselig skulle begynne å produsere mindre strøm enn avtalt, så det regnes som relativt lav risiko å investere i solcellepanel!

Hvor lang tid tar det før solcellepanel på taket er lønnsomt?

Det er kjekt å vite levetiden til solcellepanel, men et annet viktig tall er jo hvor lang tid det tar før du kan regne med å gå i pluss når du har installert solcellepanel på taket av boligen din. For selv om det er fint å produsere egen, grønn energi er det jo også veldig fint å spare penger, og det er jo viktig å vite at det skal lønne seg over tid. Det koster jo tross alt en del penger å skulle kjøpe inn solcellepanel.

Det er ikke noe direkte fasitsvar på nøyaktig når man har spart inn kostnadene ved å kjøpe inn solcellepanel til taket på boligen, men det er ganske sikkert at det vil lønne seg lenge før levetiden eller garantien til solcellepanelet går ut. Men det er selvsagt umulig å vite hvordan strømprisene er om 20 år frem i tid.

Faktorer som hvor i landet du bor, hvor mye sol som skinner på taket ditt og litt andre faktorer er selvsagt også med på å påvirke hvor lang tid det tar før det lønner seg med solcellepanel.

Er det mye vedlikehold av solcellepanel?

Man regner solcellepanel for å være tilnærmet vedlikeholdsfritt. Det er ingenting man trenger å gjøre jevnlig for å holde det vedlike, og det eneste du må tenke på er å sjekke det for fysiske skader med jevne mellomrom. Noen ganger kan det samle seg løv eller andre ting der etter sterk vind, og da må man eventuelt prøve å fjerne dette selv. Ellers er det omtrent ingen vedlikehold av solcellepanel, verken med nye eller gamle anlegg.

Man trenger ikke å legge inn noen vedlikeholdskostnader i regnestykker når man skal kjøpe solcellepanel. De fleste feil som kan oppstå dekkes uansett av garantien hos de første aktørene.

Er det realistisk med negativ strømregning?

Når man produserer mer strøm fra solcellepanelet enn man bruker i boligen selv selger man altså overskuddet automatisk til strømselskapet sitt, og dersom du produserer mer i løpet av enn måned enn du bruker får du igjen penger ved neste strømregning. Selv om dette er fint i teorien er det mange som lurer på hvor realistisk det er med slike negative strømregninger hvor du får penger.

Det er flere som har solcellepanel på taket som har opplevd å få negativ strømregning i både mai, juni, juli og august, men det er sjeldent man får det i løpet av de andre månedene. Dette har vært med et helt normalt forbruk, så på sommermånedene produserer man altså ganske enkelt mer enn det vanlige boliger bruker.

Les også:

Legg igjen en kommentar