Støtte til solcellepanel på hytta forklart

For mange er solcellepanel den beste måten å få elektrisitet på hytta, for her kan hvem som helst med gode solforhold produsere nok strøm til å øke standarden på hytta med flere hakk.

I lang tid var det slik at man ikke fikk noen offentlig støtte til å legge solcellepanel på hytter, men dette har heldigvis endret seg, og i dag er det en offentlig støtteordning for solcellepanel på hytta.

Det er nemlig mulig å søke om støtte fra Enova for å legge solcellepanel på hytta. Nøyaktig hvor mye man får avhenger av hvor mange kW anlegget produserer, men alle som søker får et grunnstøtte på 10 000 kroner. I tillegg får man tillegg på 1 250 kroner per kW installert, med en totalstøtte på 28 750 kr.

Hytte med taket dekt av solcellepanel

Man søker om støtte til solcellepanel på hytta via nettsidene til Enova. Klikk på «Registrer tiltak her», så kommer du i gang. Du må søke om støtten etter at du har gjennomført installasjonen, så det er dessverre ikke mulig å få penger før du begynner prosjektet.

Alle som har installert solcellepanel via en elektriker eller annen sertifisert montør kan søke om støtte, og du må kunne vise til fakturaer for arbeidet og innkjøp av materialer.

Søknaden gjennomføres som sagt via nettsidene til Enova, og foregår helt over internett.

Solcellepanel kan koste mye penger

Selv om det kan virke som mye at man får nesten 30 000 kroner i støtte når man dekker hyttetaket med solceller, er det verdt å merke seg at anlegg som kvalifiserer til maksimal støtte er dyre. Her snakker vi fort over over 100 000 kroner, så du må fortsatt ut med mye av summen selv.

Mange velger å dekke installasjonen av solceller på hytta med et lån til solceller. Dette kan ofte tas opp med hytta som sikkerhet, noe som i praksis betyr at hyttelånet blir litt dyrere, men på grunn av den store sikkerheten i lånet er renta på lånet lav. Ta med økt verdiøkning som følge av bedre tilgang på strøm, så vil det ofte lønne seg å legge solceller på hytta.

Det vil trolig lønne seg å installere solcellepanel på hytta

Utregninger med forventet levetid for solcellepanel og gjennomsnittlig solforhold i Norge har vist at det jevnt over lønner seg med solceller selv her i Norge. Men det kan derimot fort ta 15 – 20 år før du har fått igjen alle kostnadene for installasjonen, gitt at du selger overskuddsstrøm på strømnettet.

Så med et solcellepanel på hytta kan du enten øke levestandarden betraktelig om dere ikke allerede er koblet til strømnettet, eller tjene litt ekstra penger på å selge strøm den tiden dere ikke er på hytten uansett, gitt at dere har koblet dere til offentlig strømnettverk.

Les også:

Legg igjen en kommentar