Ulovlige hunderaser i Norge: stor oversikt over ulovlige hunder

Det finnes hundrevis av ulike hunderaser man kan skaffe seg, men av alle disse rasene er det seks stykker som er ulovlig å holde, omsette eller avle på i Norge. Dette forbudet er felt ned i forskrift om hundehold §1, og ble sist oppdatert i 2004.

De rasene som per 2021 er ulovlig i Norge er:

  1. Tsjekkoslovakisk ulvehund.
  2. Amerikansk pitbullterrier.
  3. Amerikansk staffordshire terrier(amstaff).
  4. Fila brasileiro.
  5. Tosa inu.
  6. Dogo argentino.

Av disse seks rasene regnes fem av dem som ulovlig å holde fordi regnes som «kamphunder», mens den tsjekkoslovakiske ulvehunden ble gjort ulovlig fordi den har en relativt høy andel av ulv i genene sine.

Pitbull, en av de ulovlige hunderasene.

Alle blandingshunder av de ulovlige rasene er også ulovlige

Alle blandingshunder med en innslag av én av de seks rasene ovenfor er også ulovlige å holde, så du kan ikke ha blandingshunder som inneholder selv en liten del av disse.

Les også: Kan man ha rev som kjæledyr? Forklart.

Blandingshunder med ukjent opphav kan være ulovlig

I tillegg til at rasene og blandingene av disse er ulovlige, kan det være ulovlig å holde blandingshunder som kan være en fare for å inneholde en av disse. Det betyr at dersom hunden din er en blandingshund som kan ligne på en av disse rasene, så kan det faktisk skje at den blir begjært avlivet.

Problemet med dette er at det ikke finnes noen måte å avgjøre om hva slags raser en blandingshund egentlig er en miks av, for hunderaser er ikke så sterkt adskilt som mange ser ut til å tro.

I verste fall kan blandingshunder bli avlivet fordi det mistenkes at den inneholder en blanding av en av disse ulovlige hunderasene. Det er veldig kjipt, men det har faktisk vært eksempler på at dette har skjedd her i Norge.

Les også: Er det lov med gaupe som kjæledyr? Forklart.

Hvorfor er tsjekkoslovakisk ulvehund ulovlig mens saarloos wolfhond er lovlig?

Det er mange som stusser over at det er lov med saarloos wolfhond samtidig som tsjekkoslovakisk ulvehund har blitt forbudt. Begge disse rasene er hunderaser som på et punkt har vært krysset med ulv, men som nå har vært avlet med andre av samme rase så lenge at det ikke lenger regnes som en ulvehybrid, men heller en egen hunderase.

Tsjekkoslovakisk ulvehund.

Den offisielle grunnen til at saarloos wolfhond er lov er at det er lenger siden den ble krysset med ulv (omtrent 100 års tid). På den andre siden er det vel omtrent 70 år siden tsjekkoslovakisk ulvehund var krysset med ulv. Myndighetene har derfor valgt å la den ene være lov, mens den andre er ulovlig.

Les også: Hva spiser egentlig ulver? Forklart.

Det er mange som mener at dette er helt tullete, og at tsjekkoslovakisk ulvehund også burde være lov. Men enn så lenge er det ikke lov å eie, holde eller avle på tsjekkoslovakiske ulvehunder.

Les også:

Legg igjen en kommentar