Hvordan åpne ISO-filer

ISO-filer er en filtype som brukes for å speile en CD, DVD eller Blu-ray-plate, men kan brukes på PC-en din uten å være koblet opp mot noen fysisk disk. Filtypen brukes ofte for å komprimere innhold før det overføres til disse platene, men kan også være andre veien ved at du ønsker å ta sikkerhetskopi av en CD, DVD eler Blu-ray.

Det er heldigvis ganske enkelt å åpne og bruke filer som er inne i ISO-filen, men det krever at man bruker er eget program for å åpne det.

Slik åpner og monterer du ISO-filer

For å åpne en ISO-fil og se innholdet i den må ISO-filen «monteres» som det heter. For å gjøre dette må du få PC-en din til å lage en virtuell CD/DVD/Blu-ray-enhet. Og for å gjøre dette trenger du et program.

Det mest brukte programmet heter DAEMON Tools Lite, og er et gratisprogram du kan bruke. Dette må du laste ned fra nettsidene deres og installere på maskinen din. Programmet kan enten brukes gratis med reklame, eller så kan du betale $50 for å få det reklamefritt (og med litt ekstra unyttige funksjoner).

Når DAEMON Tools Lite er installert og åpnet får du opp brukergrensesnittet som du ser på bildet nedenfor. For å åpne ISO-filene trenger du bare å velge «Quick Mount», og velg den ISO-filen du vil montere.

åpne iso filer med daemon tools lite

Når denne er montert kan du åpne Filutforsker (den du bruker i Windows for å finne filer) og gå til «Denne PCen». Under «Enheter og stasjoner» vil det nå ligge en ny og montert ISO-fil.

Hvis du bare vil starte filen (noe som kan være nyttig om det er et spill eller en DVD-film i ISO-fila er det bare å dobbeltklikke. Om det da er et spill på denne ISO-fila vil det være akkurat som om du satte disken inn i en DVD-leser på PC-en din når du dobbeltklikker.

Hvis du vil se hvilke filer som er inne i ISO-fila høyreklikker du og velger «Utforsk». Da får du tilgang til alle filene som ligger der, og kan bla i disse akkurat som om det var en helt vanlig mappe med filer.

Et annet alternativ til DAEMON Tools Lite er et program som heter WINCDEmu. Dette fungerer visstnok også veldig godt, men vi har ingen personlig erfaring med det.

Les også:

Legg igjen en kommentar