Hvordan finne blodtypen sin

Det kan være artig å vite hvilken blodtype man har, selv om det i praktiske sammenhenger har veldig lite å si. Her i Norge vil man nemlig alltid ta en blodprøve av alle pasienter før de får blodoverføring, og det holder ikke å fortelle dem hvilken blodtype man har på sykehuset.

Hvis det ikke er tid til å sjekke blodtypen til noen før de får en bloddonasjon bruker sykehuset blodtype 0-blod som kan gis til alle.

Det kan likevel være moro å finne blodtypen sin, og det er et par ulike måter å gjøre det på.

Å finne blodtypen sin regnes som en ikke-nødvendig medisinsk test, så de færreste fastleger vil sjekke dette for det. Et alternativ er å bestille time hos en privat lege hvor du betaler for testen, eller hos et privat laboratorium. Et gratis alternativ er å bli blodgiver, for da får du vite blodtypen din.

Nedenfor ser vi litt nærmere på de ulike måtene du kan finne blodtypen din på, og hvordan du skal gå frem for å få sjekket den ut.

Bloddonasjon

Finn blodtypen din ved å bli blodgiver

Alle som donerer blod får mulighet til å vite hvilken blodtype de er, for akkurat i denne sammenhengen er det jo veldig viktig å vite hvilken blodtype man har. Så hvis du kunne tenke deg å finne det ut kan du kontakte det lokale bloddonasjonskontoret ved nærmeste sykehus for å høre om det er mulig å donere blod. Da får du vite blodtypen din når du donerer blod for første gang.

Les mer: Slik blir du blodgiver.

Hvis det viser seg at du har en ganske sjelden blodtype kan det hende du blir veldig ettertraktet som blodgiver, men det er alltid 100 % frivillig å gi fra seg blod, så du kan helt fint velge å takke nei til fremtidige donasjoner hvis du ikke ønsker å donere mer når du har funnet blodtypen din.

Finn blodtype ved å ta en privat test

Som nevnt ovenfor regnes blodtype som ganske ubrukelig informasjon i de fleste tilfeller, så de aller fleste fastleger kommer ikke til å prioritere å ta en blodprøve av deg for å gi deg denne informasjonen.

Det finnes derimot privatleger som er mer villige til å teste hva enn du måtte ønske mot at du betaler for deg. Så det er helt mulig å booke en time hos en privat lege eller et privat laboratorium for å finne ut av blodtypen din. Prisen vil typisk ligge på rundt en tusenlapp, så det koster jo litt penger.

Gravide kan finne ut av blodtypen sin hos jordmor

Dersom du har vært gravid blir det dessuten tatt blodprøve av deg for å sjekke etter blodsukker (svangerskapsdiabetes). Da vil det også sjekkes for blodtypen din, så da kan du eventuelt spørre jordmor om blodtypen din hvis du er nysgjerrig.

Merk at informasjon om blodtypen ikke lagres hos jordmor, så du må spørre når du tar blodprøven hvis du er nysgjerrig.

Les også:

Legg igjen en kommentar