Hvordan bli blodgiver

Det er alltid behov for nye blodgivere her i Norge, for selv om vi har et godt system for bloddonasjon er det alltid behov for flere friske mennesker som kan donere blodet sitt.

Man får ikke betalt for å gi blod, men det er fint å kunne være blodgiver av andre grunner. Som blodgiver kan man nemlig være med på å redde liv når folk har vært i ulykker, når de trenger blod som følge av en sykdom, eller andre andre grunner trenger blod. Dette er en veldig direkte måte å hjelpe noen som trenger det på, og de fleste av oss kan faktisk donere blod.

For å bli blodgiver trenger du egentlig bare å registrere deg på giblod.no. Fyll ut skjemaet med informasjonen din, så blir du kontaktet av det nærmeste stedet du kan gi blod innen noen uker. Deretter får du en dato for blodgivningen din, så er det bare å møte der for å donere blod.

Bloddonasjon

Det er med andre ord veldig enkelt å bli blodgiver, og de aller fleste kan donere blod. Blod er en ferskvare, så det er stort sett alltid nødvendig med ferskt blod, og sykehusene og de som mottar blod ønsker helst å få jevnlige avtaler med ale blodgiverne sine, selv om du helt selv bestemmer hvor ofte du eventuelt ønsker å gi.

Det er helt uforpliktende å registrere seg som blodgiver på giblod.no, og du kan selvsagt angre deg hvis du skulle ombestemme deg innen den tid kommer.

Her i Norge er blodgivning knyttet til sykehus, så det er stort sett kun ved sykehusene man kan donere blod.

Kan man velge hvor man skal donere blod?

Når man registrerer seg som blodgiver velger man også hvilket sykehus og avdeling man ønsker å donere blod hos. De aller fleste sykehus i Norge har stasjoner for bloddonasjon.

Hvem kan bli blodgiver i Norge?

Det er en rekke krav til de som ønsker å donere blod, og viktigst av alt er at man er frisk. Det er en del elementer som kan føre til at man ikke kan donere blod, som at man har opphold seg i land med malaria eller andre sykdommer over tid, at man går på visse medisiner, at man har en viss sykdom, eller litt annet sånt. Du kan se en komplett oversikt over hvilke krav som må oppfylles for å donere blod på nettsidene til Helsedirektoratet.

Grunnen til at det er så strenge krav til blodgivere er at de som mottar blodet ofte er i en svak tilstand, og kroppen ikke tåler ekstra belastning. Da kan selv små mengder av uhumskheter i blodet være problematisk, selv om friske mennesker helt fint tåler dette.

Les også:

Legg igjen en kommentar