Hvordan nullstille en Mac

Dersom du skal selge eller gi vekk en gammel Mac er det lurt å nullstille den først. Når du gjør dette slettes alt innholdet på maskinen, så når du starter den etter å ha nullstilt den vil det være som om den ble slått på for første gang etter at den ble kjøpt.

I noen tilfeller kan også en nullstilling av Macen hjelpe med å løse problemer som har oppstått, og på den måten fikse Macen slik at du kan bruke den som vanlig igjen.

Mac på hjemmekontor

Å nullstille Macen kalles også noen ganger for å tilbakestille Mac, gjenopprette Mac eller tilbakestille Macen til fabrikkinnstillinger. Alle disse begrepene er egentlig akkurat det samme, og betyr altså at du sletter alt personlig innhold på hele maskinen.

For å nullstille en Mac trenger du bare å gjøre følgende:

  1. Slå av Macen, og start den på nytt.
  2. Hold inne «Kommando»/»Command»-knappen og R-knappen når Macen starter.
  3. Velg «Diskverktøy» fra menyen som kommer opp.
  4. Klikk «Fortsett».
  5. Velg harddisken du vil nullstille. Denne heter ofte «Macintosh HD» med mindre du har endret dette selv.
  6. Velg «Slett» fra menyen øverst.
  7. Klikk på «Slett» fra boksen som dukker opp.
  8. Klikk «Diskverktøy» og velg «Avslutt diskverktøy».

Når slettes all informasjonen på denne harddisken, og i praksis nullstilles Macen din. Det er derimot én siste ting som gjenstår etter at du har ventet mens harddisken nullstiller seg, og det er å installere OS X på nytt.

For å installere MacOS X på nytt må du først vente til harddisken er ferdig formatert. Når den er dette får du opp en ny meny med ulike valg, og dra denne velger du enkelt nok «Installer MacOS X på nytt». Deretter følger du bare denne veilederen, så installeres OS X ganske raskt igjen.

Etter at dette er gjort kan du slå på Macen akkurat som om den kom rett ut fra fabrikken, for nå er den nullstilt, og all gammel informasjon er slettet fra maskinen.

Ta en sikkerhetskopi før du begynner!

Når du nullstiller en Mac vil absolutt alt innholdet på maskinen slettes, og det er ikke noen måte å få det tilbake på igjen når du først har nullstilt den. Du bør derfor ta en grundig sikkerhetskopi av alt du trenger på maskinen for du nullstiller den, så slipper du å angre deg i ettertid.

Alle Macer kommer levert med programmet Time Machine som lar deg ta en sikkerhetskopi av hele eller deler av maskinen din, så ta en backup på en ekstern harddisk eller minnebrikke før du nullstiller Macen, så er det rom for å angre seg i ettertid.

Hvem bør nullstille Macen sin?

Det er ikke noe vits i å nullstille en Mac uten å ha en grunn til det. Det du i praksis gjør når du nullstiller en Mac er at du sletter alt personlig innhold på hele enheten. Dette er jo perfekt dersom du har tenkt å selge eller gi vekk en gammel Mac, for da kan du føle deg 100 % trygg på at ingen andre får tak i personlige filer som bilder eller lignende.

Det er som sagt også noen problemer med Mac som kan løses ved å nullstille den, selv om det ofte er mange andre løsninger man bør prøve først. Men om ingenting annet fungerer kan det være verdt å sjekke om du kan fikse maskinen ved å nullstille den. Når man nullstiller den blir jo all informasjonen på hele Macen akkurat som da du først kjøpte den, så dette løser opp i veldig mange problemer.

Les også:

Legg igjen en kommentar