Hvordan ta backup av Mac

Det er alltid lurt å ta jevnlige sikkerhetskopier av alle enheter som har personlige filer, og Macen er intet unntak. Vi anbefaler alle som bruker Mac til å ta sikkerhetskopi av den minst en gang i måneden, så slipper man å miste filer dersom det skulle skje noe med maskinen som gjør at du enten ikke får tilgang til filene dine, eller må nødt til å nullstille hele Macen.

Det er heldigvis enkelt å ta backup av en Mac, og det er flere måter å gjøre det på. Du kan enten gjøre det via skyen ved å laste alle filene dine opp i skyen, eller lokalt ved å bruke en minnepinne eller ekstern harddisk.

Vi skal se nærmere på begge måtene for å ta backup av Mac på, og begynner med lokal backup med ekstern harddisk.

Mac på hjemmekontor

Slik tar du lokal backup av Macen din

Alle nye Mac-maskiner kommer med appen Time Machine ferdig installert, og denne gjør jobben med å ta backup av maskinen din veldig enkelt.

Fremgangsmåten for å ta backup av Macen din med Time Machine er som følger:

  1. Koble til en ekstern harddisk med nok ledig lagringsplass.
  2. Gå til «Systemvalg».
  3. Velg «Time Machine».
  4. Klikk på «Velg sikkerhetskopidisk».
  5. Velg den nye harddisken du koblet til.
  6. Klikk der det står «Bruk disk».

Nå er alt i orden for at Macen din tar jevnlige sikkerhetskopier av hele maskinen din så lenge den eksterne harddisken er koblet i.

Du velger selv hvor ofte den skal ta automatiske sikkerhetskopier, og programmet vil automatisk slette gamle sikkerhetskopier etter hvert som den lager nye, så du går heller ikke tom for plass med det første.

Sikkerhetskopier filene på Macen din i skyen

Den andre måten å ta backup av alle filene dine på Mac på er ved å laste dem opp i skyen, og på Mac er iCloud det absolutt beste alternativet. Problemet er bare at iCloud kun har 5 GB gratis lagringsplass, så det holder jo ikke for å ta en full sikkerhetskopi av hele Macen din.

Dersom du ønsker å ta sikkerhetskopi av Macen din i skyen må du derfor regne med å måtte betale en månedlig utgift for å ha et oppgradert iCloud-abonnement. Prisen per 2021 er 10 kr for 50 GB, 29 kr for 200 GB eller 99 kr månedlig for 2 TB. Det er altså ikke spesielt dyrt, men det blir jo penger av det i lengden.

For å ta backup av Macen din med iCloud trenger du bare å gjøre følgende:

  1. Gå til «Systemvalg».
  2. Klikk på «iCloud».
  3. Huk av det innholdet som du ønsker å ta sikkerhetskopi av i skyen. Huk av alt for en komplett backup.

Og det er alt du trenger å gjøre! Nå tar iCloud hele tiden sikkerhetskopier av alt innholdet du har valgt, og du trenger ikke å tenke mer på det selv. Innholdet kan du få tak i ved å logge inn på iCloud på en hvilken som helst enhet, så det er viktig å være klar over at det også er en risiko for at hackere kan få tilgang til innholdet ditt når det er lastet opp på iCloud.

Det er veldig enkelt å ta backup på iCloud, og vi anbefaler alle å i alle fall sette på backup av viktige, men ikke-sensitive filer der, så vil du alltid ha tilgang til dem om det skulle skje noe med Macen din.

Hvilken type backup bør man velge når man skal ta sikkerhetskopi av Macen?

De to måtene for å ta en sikkerhetskopi av Macen sin på er faktisk ganske ulike, og det er ikke nødvendigvis slik at den ene måten er bedre enn den andre. Det er egentlig bare å velge den måten du er mest komfortabel med, og for mange har det mye å si hvorvidt de er komfortable med å ha bilder og private filer lastet opp på skyen i iCloud eller ikke.

Lokal backup er jo veldig kjekt, men det er noen ulemper med å ta lokal backup av Macen din med Time Machine også. Først og fremst må du jo kjøpe en ekstern harddisk med nok plass. I tillegg må du passe på å koble denne til for å ta sikkerhetskopien jevnlig, noe du helt slipper om du bruker iCloud. Et siste problem med lokal backup er at du fortsatt vil miste alle filene dine dersom for eksempel boligen din brenner ned, med mindre du også har en backup lagret på et annet sted enn der hvor Macen din ligger.

Les også:

Legg igjen en kommentar