Hvordan ta backup av iPhone

Det er hundre gode grunner til å ta backup av iPhonen sin, men de viktigste grunnene er trolig at man ikke mister verken SMS-meldinger, bilder eller filmer dersom man mister eller blir frastjålet mobilen sin.

Det er faktisk ganske enkelt å ta backup av iPhone, og du kan enten gjøre det via skyen, via en Mac eller via en helt vanlig PC. Vi har fremgangsmåten for alle tre metodene, så er det bare å velge den typen backup som passer deg best.

Slik tar du backup av iPhone i skyen

iPhone har innebygde funksjoner som lar deg bruke iCloud til å ta backup av mobilen i skyen, men det er ikke noen automatikk i at den gjør det. For å ta backup av mobilen din på iCloud må du gå til Innstillinger, klikke på navnet ditt, og velge iCloud fra menyen. Klikk på funksjonen som heter «iCloud-sikkerhetskopi», og sørg for at bakgrunnen til knappen er grønn (det symboliserer at den er slått på).

Når den er slått på kan du så trykke på knappen Sikkerhetskopier nå, og da vil hele mobilen din sikkerhetskopieres på skyen helt av seg selv. Her skal man laste opp flere gigabyte med data, så det er selvsagt fornuftig å være koblet til trådløst nett når man gjør dette.

Med denne funksjonen slått på vil iCloud regelmessig ta sikkerhetskopier av mobilen din, og du kan når som helst gå tilbake til denne menyen for å se datoen for forrige sikkerhetskopi. Ta en titt her med jevne mellomrom for å forsikre deg om at den faktisk tar backup av iPhonen din, så slipper du noen overraskelser.

Det finnes også alternativer til iCloud som også lar deg ta backup av hele iPhonen, og da må du typisk laste ned en egen app for dette. Et alternativ er Telefon sin Min Sky-app som lar deg ta backup som du vil.

iCloud fungerer stort sett veldig fint, men man får kun 5 GB gratis lagringsplass der. Så da må du enten kun ta backup av det viktigste, eller betale noen kroner i måneden for å oppgradere lagringsplassen.

Les også: Slik nullstiller du iPhonen din.

Slik tar du backup av iPhone på PC

For å ta backup av iPhone på en PC må du laste ned iTunes og oppgradere den til nyeste versjonen. Deretter må du koble iPhonen til PC-en via USB-kabel, og godta å konfigurere iPhonen fra PC-en din (du får spørsmål om dette på mobilen).

Fra menyen på iTunes går du til fanen Generelt, og klikker Sikkerhetskopier nå. Nå lagres en ikke-kryptert backup av hele mobilen din, og dersom du mister mobilen kan du velge å overføre denne backupen tilbake til en ny telefon.

Det er ikke mulig å ta automatiske backup på PC-en, så du bør gå inn manuelt og gjøre dette med jevne mellomrom for å sørge for å ha en oppdatert backup.

Det er også mulig å kryptere informasjonen, og da må du velge et passord du klarer å huske. Uten denne vil ikke backupen fungere, så pass på at du ikke roter vekk passordet.

Slik tar du backup av iPhone på Mac

Det er selvsagt mulig å ta backup av iPhonen sin på Mac på samme måte som på en PC, men fremgangsmåten er bittelitt ulik. Du kan enten ta backup via trådløst nett, eller via USB-kabel som på PC.

For å ta backup via en USB-kabel må du da koble sammen iPhonen og Macen. Start Finder og velg iPhonen din fra listen over enheter. Klikk på Generelt, og velg Sikkerhetskopier nå. Her kan du velge om du kun vil sikkerhetskopiere de viktigste dataene, eller all dataen din.

For å ta backup via trådløst internett må du først synkronisere sammen Mac og iPhone. Dette gjør du ved å logge de begge på det samme nettverken, åpne Finder, og velge fanen Generelt. Gå litt ned og kryss av «Vis denne [enheten] når tilkoblet Wi-fi«. Deretter klikker du også på knappen som sier «Synkroniser automatisk når denne iPhonen kobles til«. Når disse to er krysset av vil iPhonen jevnlig ta backup på Macen din.

Bør man ta backup i en sky, eller lokalt?

Hvorvidt man skal ta backup i skyen eller på en PC eller Mac er egentlig opp til en selv. Det er både fordeler og ulemper med begge metoder.

Fordelen med skyen er at det er fysisk lagret et annet sted. Dersom for eksempel hele huset ditt brenner ned vil du fortsatt ha tilgang til backupen, og kan være heldig og få tak i bilder og alt det. Ulempen er at du er mindre trygg med tanke på hacking, for det er alltid en større risiko når noe ligger lagret på internett enn lokalt.

Fordelen med å lagre backup av iPhone lokale er at du har full kontroll over den, og aldri sender dataen din ut på internett. Dermed er det veldig liten risiko for at private bilder eller meldinger kommer på avveie.

Til syvende og sist er det helt opp til hva du foretrekker.

Les også:

Legg igjen en kommentar