Hvor lang tid tar det å få svar på blodprøver? Forklart

Det er få ting som er så frustrerende som å vente lenge på prøvesvar, spesielt når man tar blodprøver og lever i spenning på resultatet. Men hvor lang tid tar det egentlig vanligvis å få svar på blodprøver?

Det er ikke noe fasitsvar på hvor lang tid det tar for å få svar på blodprøver, da det avhenger av hva man ser etter. Noen prøver, som CRP får man svar på 30 sekunder, mens andre ganger må man dyrke frem bakterier fra blodet, noe som kan ta 2 – 3 døgn!

For ikke å snakke om at det noen ganger også kan ta lenger tid, spesielt på prøver som det ikke er så farlig med. Om du skal teste deg for allergier eller noe sånt kommer du gjerne lang ned i køen når prøvene skal prioriteres, og da kan det raskt ta ennå lenger tid.

Når du tar en vanlig blodprøve hos fastlegen kan du regne med å vente rundt en halvtime for vanlige prøvesvar hvis de kan analysere den med standardinstrumenter inne på laboratoriet.

Om prøven må sendes inn til et eksternt laboratorium eller til sykehuset kan man legge på et par dager. Som regel sendes alle prøvene fra legekontoret etter endt arbeidsdag, så analyseres de neste dag. Deretter tar det fort en dags tid før legen din får svaret.

Det er svært frustrerende å vente lenge på prøvesvar på blodprøver, men det er ikke så mye annet å gjøre enn å smøre seg med tålmodighet og vente.

Les også:

2 kommentarer om “Hvor lang tid tar det å få svar på blodprøver? Forklart”

 1. Jeg tok en blodprøve på SUS på Fredag. Og tingen, var at jeg tok blodprøve pga Matallergi. Så lurte jeg på om hvor lang tid tar det før man får svar på prøvene. Hvis man har tatt det på sykehuset?

  Svar
  • Hei.

   Det spørs litt på hvilke ting de sjekker for på prøven. Generelt sett får ikke tester for matallergi spesielt høy prioritet med mindre det er snakk om alvorlige saker. Så du bør nok regne med å vente i noen dager før du får svar.

   Svar

Legg igjen en kommentar