Hvordan finne riktig type motorolje til bilen

Motorolje er en av de viktigste tingene motoren til bilen din trenger for å fungere, og om du plutselig er tom for motorolje kan du risikere at hele motoren takker for seg. Heldigvis har alle biler en sensor som måler når det begynner å bli lite motorolje igjen i bilen, og vil da lyse med den gule motoroljelampa.

Når denne motoroljelampa begynner å lyse er det på tide å peile olje for å sjekke om man må etterfylle, og da er det bare å stoppe på nærmeste bensinstasjon. Det er sjelden noen akutt hast selv om lampa har begynt å lyse, men man bør heller ikke utsette det for lenge, så det er som regel greiest å stoppe ved neste naturlige stoppested for å etterfylle.

Når man kommer inn på bensinstasjonen ser man raskt at det er en hel hylle full av ulike typer motorolje, og for mange kan det være vanskelig å vite akkurat hvilken man skal velge. En del bensinstasjoner har heldigvis datamaskiner hvor man kan slå opp bilen sin for å finne riktig type, men hva skal man gjøre dersom man er på en bensinstasjon uten en slik? Det er heldigvis enkelt å finne ut av hvilken motorolje man skal kjøpe til bilen sin!

Sjekk hvilken type motorolje du trenger ved å taste inn registreringsnummeret på bilen

Akkurat som de appene som kjører på mange bensinstasjoner, finnes det nettløsninger hvor du kan skrive inn registreringsnummeret (skiltnummeret) til bilen din på nett, og få svar på hvilken type motorolje du trenger til bilen din.

For eksempel kan du bruke Eurodel. Jeg har prøvd begge denne med gode resultater på mine egne biler. Det geniale her er at du kan lagre bilen din på nettsiden, så får du alltid vite om motoroljen eller bildelene du ser på passer til bilen din.

Når du har fått opp svaret fra denne nettsiden anbefaler de typisk en spesifikk type motorolje, men det er typen du er ute etter. Om du får som svar at du skal ha Shell 10W40 er det 10W40 du trenger, og selve merket spiller ingen rolle. Så om du står og leser dette på bensinstasjonen eller på Biltema velger du bare riktig tall- og nummerkombinasjon, så kan du gå og betale.

Les også: Slik kan du sjekke om en bil er forsikret.

Sjekk om det står noe i manualen til bilen

Dersom du av en eller annen grunn ikke får svar ved å bruke en av disse nettappene, kan du også sjekke om det står noe i manualen til bilen din. De fleste har hele instruksjonsboka liggende i hanskerommet på bilen, så kan man når som helst slå opp når det skjer noe. Mange manualer kan være knotete å bla seg gjennom, men de fleste inneholder informasjon om hvilken type motorolje man skal bruke på bilen sin.

Det er sjeldent direkte farlig å velge feil motorolje

I motsetning til å for eksempel velge feil drivstoff på bilen, er det sjeldent spesielt farlig å velge feil motorolje. Resultatet blir gjerne bare at man må bytte olje raskere, og får mer slitasje på oljefilteret. Så om uhellet skulle være ut og du velger feil motorolje, er det ikke verdens undergang.

Unntaket er om man skal reise til varmere strøk, for der er det viktig at oljen er tynnflytende nok. Så om du skal reise til f.eks Spania eller såpass langt sør bør du velge en olje med lavere viskositet enn den vi typisk bruker her i Norge.

Ha motorolje liggende i bilen!

Det er slettes ikke dumt å ha en flaske med motorolje liggende i bilen. Dersom oljevarsellampa begynner å blinke kan du jo stoppe ved neste veiskulder for å peile og etterfylle olje, og slipper å kjøre med hjertet i halsen frem til neste bensinstasjon. Som en bonus sparer du jo litt penger på å kjøpe motorolje fra en nettside som Eurodel istedenfor å stoppe innom nærmeste bensinstasjon.

Denne artikkelen inneholder annonser for Eurodel.

Les også:

Legg igjen en kommentar