Hvordan åpne .ODS-filer

Har du fått tilsendt en .ODS-fil fra noen uten å ha peiling på hvordan du skal åpne den? Fortvil ikke, for dette har skjedd med mange!

ODS-filer er en filtype som heter OpenDocument Spreadsheet, og er filformatet som brukes av OpenOffice, LibreOffice og flere sine regneark. Du kan enten åpne filene i en av disse programmene, eller åpne det i Microsoft Excel. Selve filen er et regneark på samme måte som en .xls-filer.

Hvis du allerede har en av disse programmene installert på PC-en, mobilen eller Mac-en din er det bare å åpne filene i en av disse (Excel, Open Office regneark eller LibreOffice regneark).

Hvis du trenger programmet er både LibreOffice og OpenOffice gratis, og kan lastes ned fra nettsidene til OpenOffice her, og LibreOffice her. Begge kan kjøre på både WIndows, Mac og Linux, og er 100 % gratis i bruk.

Det er altså også mulig å åpne .ODS-filer i Excel hvis du har Office-pakken installert på PC-en din, og da er det bare å åpne Excel og velge «Åpne fil». Naviger deg frem til .ods-fila og åpne den. I 99 % av alle tilfeller fungerer denne helt fint, men noen ganger kan man oppleve at formateringen har blitt litt rar.

Åpne .ODS-filer i Google Docs

Hvis du liker å bruke Google Docs kan du velge å åpne filen ved å gå til Google Docs sine Regneark. Der er det bare å åpne fila akkurat som en hvilken som helst annen fil, så kan du redigere på den direkte i nettleseren din.

Husk at når du redigerer filen i Google Docs så endrer du på en kopi du har lastet opp i skyen. Så den .ODS-fila som ligger på PC-en din vil ikke forandre seg, og du må huske å laste ned fila fra Google Docs igjen hvis du for eksempel skal sende den til noen.

Les også:

Legg igjen en kommentar