Hvordan åpne .PDF-filer

PDF er et filformat som ofte brukes til dokumenter og vedlegg, og har den fordelen at den beholder all formateringen når den lagres. Det betyr at alle som åpner filen ser akkurat det samme uansett hvilket program de åpner det i, noe som ikke er tilfellet hvis man sender en Word-fil (.docx).

En av de store utfordringene med PDF-filer er derimot at ikke alle har et program for å åpne dem, og ikke helt har kontroll over hvordan man åpner PDF-filer. Det er heldigvis flere enkle og gratis måter å åpne PDF-filer på.

Det mest vanlige programmet for å åpne PDF-filer med er Adobe Acrobat Reader DC, men også Javelin PDF Reader og Foxit Reader er populære. Med disse trenger du bare å åpne PDF-fila rett i programmet, så kan du lese den.

Det er uten tvil mest vanlig å ha en egen PDF-leser som en av de tre ovenfor, og så lenge du har tenkt å åpne PDF-filer med jevne mellomrom er det vel verdt å laste ned en av programmene først som sist. Vi har linket til PC / MAC-utgaven, men det finnes egne apper til mobilen for alle programmene.

Det er også mulig å åpne PDF-filer i apper som Google Docs eller rett i nettleseren, og vi har mer om dette nedenfor.

PDF ikon

Er du klar til å ta steget videre med PDF-filer? Les også guider for å:

Åpne PDF-filer med en PDF-leser

Når du har installert en egen PDF-leser vil som oftest alle .PDF-filer automatisk åpnes i en av disse. Hvis ikke dette er tilfellet må du høyreklikke på PDF-fila og velge «Åpne i…» og velge PDF-leseren. Velg gjerne å sette dette som standardvalg for PDF-filene dine i fremtiden, så slipper du å gå gjennom dette steget hver gang.

Det finnes mange ulike PDF-lesere, og flere av de gratis programmene er mer enn gode nok. Adobe Acrobat Reader DC er mest brukt. Dette programmet er veldig glad i å prøve å overtale brukerne sine til å oppgradere til premiumutgaven som de må betale for, men det er ikke noe de fleste har behov for.

Åpne PDF-filer med nettleseren

Alle moderne nettlesere lar deg åpne og lese PDF-dokumenter rett i nettleseren. Så lenge du bruker noe annet enn gamle Internet Explorer skal det gå helt fint. Både Chrome, Firefox og Brave har innebygd PDF-leser i nettleseren sin.

For å åpne PDF-filer i nettleseren din er det bare å gjøre som over ved å høyreklikke på fila og velge «Åpne i…» og velge nettleseren din.

Dette fungerer helt OK, men personlig er jeg mer fan av å bruke en egen PDF-leser, da disse har større utvalg av verktøy, og er mer behagelig å bruke når man leser større dokumenter.

Men for mange holder nettleseren lenge!

Åpne PDF-filer med Google Docs

Hvis du liker å bruke Google Docs så kan også denne brukes til å lese PDF-filer i. Her er det bare å åpne Google Docs, og deretter åpne PDF-fila i Google Docs-appen eller nettsiden, så kan du bruke den som en slags PDF-leser.

Det er jo litt mer tungvint, men fordelen er at du også får lagret en backup av PDF-fila i skyen til Google, så da får du også tilgang til PDF-fila hvor enn du måtte være.

Les også:

Legg igjen en kommentar