Hvordan redigere PDF-filer

Det er utrolig vanlig å motta rapporter og dokumenter som PDF-format. En av de store fordelene med PDF er jo at dokumentet ser helt likt ut uansett hvor og hvordan du åpner det, og dette gjør den ved å lagre formateringen inn i selve dokumentet.

Det betyr at det er litt mer kronglete å skulle redigere PDF-filer enn for eksempel et Word-dokument hvor formateringen lages av selve programmet. Det er likevel ikke umulig!

For å redigere PDF-filer må du enten bruke en egen PDF-redigeringsapp eller åpne PDF-fila i redigeringsformat på Adobe Acrobat eller tilsvarende programmer. Vi synes det er enklest å redigere PDF-filer i en onlineapp som LightPDF sin PDF-redigeringsapp. Last opp filen, rediger skrivefeil eller innhold rett i nettleseren, og lagre en ny kopi av PDF-fila!

PDF ikon

Det er superenkelt å redigere PDF-filer på denne måten, og det fungerer fra både PC-er, Mac og selv mobiltelefoner. Du går rett og slett bare til nettsiden hvor du laster opp den PDF-filen du vil redigere. Det er forresten helt gratis å bruke nettsiden, for den er finansiert av reklame.

Vent litt mens den lastes opp og leses, for dette kan ta litt lang tid med store PDF-filer. Deretter bruker du bare de innebygde verktøyene for å redigere filen. Når du er klar klikker du på «Nedlatningsikonet» helt til høyere i menylinjen. Dette er litt vanskelig å oppdage, så vi har lagt ved et bilde av det nedenfor:

Knapp for å laste ned redigerte PDF-filer fra LightPDF

Når du klikker på denne vil appen lagre en kopi av den redigerte PDF-filen. Du trenger bare å vente litt mens den lagrer fila, så får du opp en stor, blå knapp hvor det står «Download». Klikk på denne, så får du lagret en kopi av den redigerte PDF-fila.

Slik redigerer du PDF-filer med Adobe Acrobat

Dersom du har lisens til Adobe Acrobat kan du redigere PDF-filer via dette programmet. Først må du åpne filen i Acrobat DC-programmet. Klikk på den ruten som heter «Rediger PDF» helt til høyere i menylinjen. Deretter kan du redigere PDF-filen som du måtte ønske.

Når du har redigert ferdig klikker du lagre, gir den et navn, og velger hvor den skal lagres. Og vipps så har du en klar og redigert kopi av PDF-dokumentet.

Hvorfor kan man ikke redigere alle PDF-filer?

PDF-filer er på en måte nesten mer som et bilde enn et dokument for programmer som leser dem. Du kan nesten sammenligne det med å ha printet ut et dokument, for i selve PDF-fila er det ingen informasjon om skiftstørrelse, skrifttype eller noe sånt.

Dette betyr i praksis at det er mye vanskeligere for programmer å lese PDF-filer for å redigere dem. I mange tilfeller må de bruke såkalt optisk tegngjenkjenning (OCR) for å lese av dokumentet. Da bruker de algoritmer for å avgjøre hva de tror det står der, så det betyr at du kommer til å møte på noen feil fra tid til annen.

På noen dokumenter går redigeringsprosessen helt smertefritt, mens andre dokumenter kommer til å by på store problemer. Sånn er det bare, og alt vi kan gjøre er å vente på at OCR-teknologien skal bli bedre!

Det er lurt å beholde originaldokumentene når du lagrer PDF-filer

Ettersom det er langt ifra feilfritt å skulle redigere PDF-filer, anbefaler vi at du alltid tar vare på originalkopien når du skriver dokumenter som til slutt skal konverteres fra Word-dokumenter til PDF-filer.

Dette gjør at du enkelt kan gå inn i Word-dokumentet og redigere dette istedenfor å redigere PDF-fila dersom du oppdager en skrivefeil, vil endre litt på teksten, eller bare skal legge til mer informasjon i dokumentet.

Les også:

Legg igjen en kommentar