Hvordan bli kvitt referral spam på nettsider

Alle som har mellomstore eller store nettsider opplever en grad av referral spam på nettsiden sin uansett om de har lagt merke til det eller ikke.

I utgangspunktet er det jo ikke noe farlig mer referral spam, men det kan være veldig irriterende når man skal analysere hvordan trafikken kommer fra, og det blir store feilkilder som følge av referral spam.

Referral spam er rett og slett når en nettside forfalsker trafikk fra en annen nettside. Ved å manipulere dette ser det ut som om en annen nettside har lagt til en link til din nettside eller blogg på sin egen, og sender deg trafikk via denne.

Når du besøker denne nettsiden ser du raskt at det ikke er noen link til nettsiden din der, men heller typiske spamtilbud om å kjøpe linker og annet sånn tull mange selger til nettstedeiere.

Poenget med denne typen spam er rett og slett å lure personer som ser nettsidene i Google Analytics eller andre analyseverktøy til å besøke dem, og potensielt kjøpe noe fra nettsiden.

Slik fjerner du all referral spam fra nettsiden din med WordPress

Referral spam bruker jo ikke båndbredden din, og skaper unødvendig belastning på serveren din, så det er jo like greit å kvitte seg med problemet først som sist.

Dersom du bruker WordPress kan du bli kvitt all referral spam superenkelt ved å installere WordPress-utvidelsen «Stop Referrer Spam«. Denne bruker en stor sortliste for å blokkere alle forsøk på referral spam på nettsiden din, og oppdateres jevnlig med nye nettsider.

De aller fleste blir helt kvitt referral spam med det samme de installerer utvidelsen, så det er en veldig god og enkel løsning.

For deg som ikke bruker WordPress må du stort sett lage din egen blokkeringsliste på servernivå.

Blokker all referral spam i Google Analytics

Dersom du bruker Google Analytics for å lage rapporter om hvordan det går med nettsider, kan referral spam være utrolig irriterende. Man har tradisjonelt måttet fjerne disse manuelt fra rapportene, og da er det alltid mye ekstraarbeid som må til for å kunne levere spamfri data om trafikken.

Du kan heldigvis få Google til å fjerne nesten all referral spam helt av seg selv. For å gjøre dette går du til fanen «Administrator» helt nederst i menyen på Google Analytics. Velg «Innstillinger for datautvalg» øverst i den fanen helt til høyere, og gå ned til du ser fanen «Søkerobotfiltrering». Huk av for der det står «Utelat alle treff fra kjente søkeroboter».

Google Analytics

Når du har gjort dette vil Google Analytics automatisk fjerne det aller meste av referral spam. Etter hvert som de oppdager nye nettsider som driver med det vil disse bli lagt til i listen, men det kan være at du er uheldig og blir spammet før Google rekker å legge til nettsiden i listen, så du blir ikke kvitt 100 % av spammen.

Det fjerne likevel det aller meste referral spam fra rapportene dine.

Oppdag referral spam som ikke filtreres i Google Analytics selv

Selv om man kan ekskludere det aller meste av referral spam i Google Analytics automatisk med metoden beskrevet ovenfor er det alltid noe som vil snike seg gjennom. Det er heldigvis superenkelt å oppdage i rapportene.

Når du er på Henvisninger-fanen på Google Analytics ser du hvilke nettsider som har hatt linker som har sendt folk til nettsiden din. Her er din jobb å oppdage hvilke som er ekte og falske, helst uten å klikke på linken.

Den enkleste måten å finne falsk trafikk av henvisninger i Google Analytics er på å se på Fluktfrekvens og Gjennomsnittlig øktvarighet. Fluktfrekvensen ligger typisk på enten 0 % eller 100 %, mens Gjennomsnittlig øktvarighet stort sett alltid ligger på 00:00:00.

Om du har henvisninger fra nettsider du ikke kjenner igjen med data som dette er det stor sannsynlighet for at det er referral spam. Da er det bare å fjerne nettsiden fra rapporten din.

Les også:

Legg igjen en kommentar