Guide: Stopp spam og søppelkommentarer på WordPress-nettsider

De fleste som driver en WordPress-blogg er godt kjent med problemet om at spammere poster søppelkommentarer i kommentarfeltet under artikler og innlegg man har publisert. Som regel er de på engelsk, men mange ganger er de på helt andre språk. Målet med disse søppelkommentarene er å drive trafikk og linker til nettsidene de reklamerer for, men det er sjeldent spesielt effektivt.

Det er likevel utrolig irriterende for oss som driver nettsider å måtte bruke mye tid på å slette søppelkommentarer som har hopet seg opp. Det er heldigvis noen gode triks man kan benytte seg av for å redusere eller stoppe spam og søppelkommentarer på WordPress, og vi skal se nærmere på gode måter å forhindre spam på.

Det er i utgangspunktet to måter å stoppe spam og søppelkommentarer på WordPress-nettsider på. Den eneste er å installere en antispam-utvidelse som vokter mot spam, noe som fungerer overrsakende godt. Den andre metoden er å slå av kommentarfeltet i sin helhet, så slipper du noen sinne å tenke på spam eller søppelpost på nettsiden igjen.

Vi skal selvsagt se litt nærmere på begge de to løsningene, og fordelene og ulempene med disse.

Slik installerer du en utvidelse for å beskytte mot søppelpost på WordPress

Det er mange ulike utvidelser som er spesiallaget for å forhindre spam og søppelkommentarer på nettsiden din. Den mest populære og mest brukte er Akismet Anti-Spam. Denne er nok aller best i klassen, og bruker store databaser med informasjon om spam og søppelpost for å identifisere og automatisk slette alt den mistenker er søppelpost. Det fine med dette er at du ikke trenger å stresse mer over det når utvidelsen er installert, for hele prosessen går helt av seg selv!

Utvidelsen Akismet Anti-Spam er gratis for personlig bruk på nettsiden sin, men dersom man har flere nettsider må man betale for å kunne bruke den. Prisen er på omtrent en norsk hundrelapp hver måned, så det koster jo litt penger, men det er vel verdt det om du er mye plaget med søppelpost.

En annen god utvidelse er WPBruiser. Her er grunnutvidelsen gratis, og fungerer godt for å beskytte nettsiden din mot søppelpost. En annen helt gratis utvidelse for å beskytte mot spam er Antispam Bee. Begge disse er gode alternativer til Akismet, og hvilken man foretrekker er egentlig smak og behag. Noen synes en av disse er bedre enn de to andre, mens andre liker en av de andre to best. Så bare prøv deg frem, så finner du snart en favoritt blant disse tre.

Slik slår du av kommentarfeltet på WordPress

Den andre gode metoden for å stoppe spam og søppelpost er å slå av eller fjerne hele kommentarfeltet fra WordPress-nettsiden din. Dette er raskt og enkelt, men den store ulempen er selvsagt at du heller ikke kommer til å få noen ekte kommentarer fra brukere som har vært på besøk på siden din.

For å slå av kommentarfeltet må du gå til hovedmenyen når du er logget inn, og velge «Innstillinger». Velg deretter «Diskusjon», og fjern krysset i den fanen som heter «Tillat andre å kommentere nye innlegg og sider». Dette er alt du trenger, men problemet er at du også må gå inn på hvert enkelt innlegg og side og fjerne de der også.

For hvert innlegg er det en fane i menyen på høyere side som heter «Diskusjon». Her må du fjerne krysset i både «Tillat kommentarer» og «Tillat tilbakeping og tilbakesporinger», for så å oppdatere innlegget eller siden. Dette må du gjøre for hvert eneste innlegg eller side!

Dette er jo en del arbeid, men du kan gjøre hele prosessen mye enklere ved å bruke en utvidelse som for eksempel Disable Comments. Med denne kan du med noen få museklikk velge å fjerne kommentarfeltet fra hele nettsiden din!

Hvor kommer egentlig søppelkommentarer fra?

Søppelkommentarer kommer stort sett aldri fra ekte personer, men heller fra botter. Disse har en enorm liste med nettsider de besøker, og legger igjen en automatisk skrevet kommentar i kommentarfeltet. Denne kommentaren kan være halvveis autogenerert, og som regel inneholder den minst én lenke tilbake til en nettside, gjerne en nettside som prøver å svindle noen eller driver med andre ulovligheter.

Dette skjer altså helt automatisk, og spammere har egne programmer som kjører og går på datamaskinen deres for å publisere spamkommentarer på WordPress-sider dag inn og dag ut.

Ettersom det ikke er ekte brukere som poster disse kommentarene, men botter, er det heller ikke ofte vellykket å fjerne klikkbare linker i kommentarfeltet. Dette kan høres logisk ut ettersom det ikke er noe vits for spammerne å poste kommentarer hvor linkene ikke er klikkbare, men i virkeligheten vil ingen av spammerne noensinne besøke nettsiden din, og vil ikke oppdage det. Om nettsiden din først er på listen over nettsider hos spammere vil den bli brukt uansett, for det er ingen som gidder å bruke tid på å sjekke hvilke sider som faktisk fungerer eller ikke.

Les også:

Legg igjen en kommentar