Hvordan finne grunneier av en tomt

Har du funnet deg den perfekte tomten til et prosjekt, en hytte eller kanskje en bolig? Eller ønsker du bare å dra på jakt i området?

Det er sjeldent å finne gode tomter til salg, men det er jo alltid noen som eier grunnen, så hvis du kunne tenke deg å kjøpe tomten er det fornuftig å kontakte grunneieren.

Men hvordan finner man grunneier av tomten egentlig? Dette er offentlig informasjon, og alle har rett til innsyn i hvem som eier hva, så det er heldigvis enkelt å sjekke.

For å finne grunneier av en tomt trenger du bare å gå til nettside Se eiendom av Kartverket. Der skriver du inn adresse eller klar deg frem i kartet, så får du opp informasjon om hvem som er registrert som eier på tomten. Klikk på grunnbokutskriften, så får du enten navn eller et organisasjonsnummer opp.

Søke etter grunneier på Se eiendom
Skjermbilde fra Se eiendom.

Med denne informasjonen på plass er det mye enklere å komme i kontakt med grunneier, og for å komme i gang med prosessen for å se om tomten i det hele tatt kan selges er det første steget å kontakte grunneieren.

Hvis det bare kommer opp et organisasjonsnummer istedenfor et vanlig navn betyr det at det er et firma som eier tomten. Da kan du gå til Brønnøysundregisteret for å søke opp organisasjonsnummeret. Da får du opp eierinformasjon, og kan kontakte dem.

Du må bruke BankID for å sjekke hvem som eier en tomt

Selv om det er offentlig informasjon hvem som er grunneier på et område må du logge inn med BankID for å kunne søke opp eieren. Det betyr likevel ikke at eieren av grunnen blir varslet når noen søker, så det er i utgangspunktet helt anonyme søk.

Grunnen til at du må logge inn med BankID er fordi det kun er privatpersoner som har rett til å kreve innsyn gratis. Så hvis du søker opp hundrevis av eiendommer kan det hende at det trigges noen flagg, og du blir kanskje sjekket opp for å sikre seg at du ikke bruker dataene i en kommersiell sammenheng.

Finn grunneier før du drar på jakt

Det er mange grunneiere som sitter på store områder med jaktbar mark som ikke har noen organisert måte å selge jaktkvotene på. Om du kommer over et område du kunne tenke deg å jakte i kan det være kjekt å finne grunneier på måten beskrevet ovenfor, så kan du komme med et spørsmål om mulighet for å jakte på grunnmarken deres.

Les også:

Legg igjen en kommentar