Hvordan slette all informasjon fra en PC

Sletting av all informasjon fra en PC er viktig for å beskytte personvernet og hindre uautorisert tilgang til sensitive data. Denne artikkelen vil veilede deg gjennom prosessen trinn for trinn for å sørge for en trygg og effektiv sletting av data.

Sikkerhetskopiering av viktige filer

Før du begynner prosessen med å slette all informasjon fra PC-en, er det viktig å sikkerhetskopiere alle viktige filer og dokumenter.

Du kan gjøre dette ved å kopiere filene til en ekstern harddisk, en USB-minnepinne eller ved å lagre dem i skyen. På denne måten vil du fortsatt ha tilgang til viktige data etter at slettingen er fullført.

Slette midlertidige filer og informasjonskapsler

For å slette midlertidige filer og informasjonskapsler (cookies) fra PC-en, kan du bruke innebygde verktøy som Diskopprydding (for Windows) eller OnyX (for Mac).

Disse verktøyene fjerner midlertidige filer, systemlogger og nettleserdata som kan inneholde sensitiv informasjon.

Nullstille PC-en

Når du har sikkerhetskopiert viktige filer og slettet midlertidige filer, kan du nullstille PC-en for å fjerne all lagret informasjon.

For å gjøre dette på en Windows-PC, går du til Innstillinger > Oppdatering og sikkerhet > Gjenoppretting > Komme i gang under «Tilbakestill denne PCen».

På en Mac går du til Apple-menyen > Omstart > Hold nede Command+R til Apple-logoen vises > Velg «Slett harddisken og installer macOS på nytt».

Sikker sletting av harddisken

For å sikre at all informasjon er fullstendig slettet fra harddisken, bør du utføre en sikker sletting.

Dette innebærer å overskrive all data med tilfeldige tall, noe som gjør det svært vanskelig å gjenopprette informasjonen.

Verktøy som DBAN (Darik’s Boot and Nuke) for Windows og Disk Utility for Mac kan brukes for å utføre en sikker sletting av harddisken.

Fjerne data fra BIOS/UEFI og CMOS-batteri

BIOS (Basic Input/Output System) og UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) er fastvare som hjelper PC-en med å starte opp.

For å slette all informasjon fra BIOS/UEFI, må du tilbakestille innstillingene til fabrikkstandard. Dette kan vanligvis gjøres ved å trykke på en bestemt tast (for eksempel F2, F12 eller Del) under oppstart, og deretter velge alternativet for å laste standardinnstillinger.

For å fjerne data fra CMOS-batteriet, kan du fysisk fjerne batteriet fra hovedkortet og erstatte det etter noen minutter.

Les også:

Legg igjen en kommentar