Hvor lang levetid har vinduer? Forklart

De færreste tenker egentlig over at vinduer er noe som har en levetid og må byttes ut fra tid til annen på grunn av vanlig slitasje, men slik er det faktisk. Alle vinduer har nemlig en viss levetid, og når denne er nådd vil de slippe inn mye luft fra utsiden.

For vanlige vinduer er levetiden et sted mellom 20 og 30 år. Når de er såpass gamle vil de gradvis få mer varmetap, og et gammelt vindu på omtrent 30 år kan stå for hele 40 % av varmetapet i boligen! Det betyr at man må bruke mer energi for å holde boligen varm, og vinduene koster deg store summer i strømutgifter.

Noen vinduer har lenger holdbarhet med opptil 40 års tid, og noen produsenter har til og med garanti på 40 år. Spesielt gamle vinduer kan holde «evig», men disse gamle vinduene er laget på litt ulik måte fra moderne vinduer. De har nemlig dårligere beskyttelse mot varmetap, men til gjengjeld har de ikke denne effekten som forringer over tid.

Er det på tide å bytte ut vinduet ditt?

Nyere vinduer har kortere levetid

Nyere vinduer er både billigere og mer effektive enn gamle vinduer, men problemet med disse er at de er laget for å ha kortere levetid enn gamle vinduet i rent glass. Etter 20 års tid vil de tape betydelig evne til å holde varme, og må byttes ut for å kunne gjøre jobben godt.

Om du derimot har godt vedlikeholdte vinduer som er 100 år gamle vil de kunne holde 100 år til med riktig vedlikehold. Disse er nemlig laget på en mer holdbar måte som gjør at de kan holde lengre enn vinduer fra 50-tallet og utover. Om du derimot har vinduer fra mer moderne tid er det lite å gjøre annet enn å bytte de ut ettersom de blir gamle og får varmetapet.

Gamle vinduer ble nemlig laget på en helt annen måte enn moderne vinduer, og denne måten å lage vinduer på er ikke spesielt gunstig lenger. Et moderne vindu vil ha mye bedre beskyttelse mot vær, vind og kulde, men ulempen er jo også at de har en tendens til å tape effekten etter 20 – 30 års tid.

Bytt vinduer for å spare strøm

Dårlige vinduer kan være en stor kilde til varmetap i boligen din. Du kan bruke mye strøm og dermed mye penger på å varme opp, for å se at mye av varmen forsvinner ut vinduet på grunn av dårlig stand. De fleste vinduer vil ha litt varmetap, men gamle og slitte vinduer kan altså stå for et veldig stort varmetap, og kan koste deg flere tusen kroner i året.

Dersom du ser tegn til at det blir is utenfor vinduet ditt er det i alle fall tegn på at du bør ta en sjekk. Om det attpåtil skulle henge istapper på utsiden av vinduskarmen kan du føle deg helt sikker på at det er på tide å gjøre noe med vinduene, for dette er et tydelig tegn på at du mister mye varme ut vinduet.

Det er mulig å be om befaring fra et selskap som driver med vindusbytter for å ta en vurdering på hvor lønnsomt det er for deg å bytte ut de gamle vinduene med de nye. Her må man betale en engangskostnad for å bytte ut alle vinduene, men vil gradvis spare inn pengene igjen som følge av at man mister mindre varme på vintertid.

Les også:

Legg igjen en kommentar