Hvordan sortere elektronikk

Det er viktig å kildesortere elektronikk, for selv om tingen er ødelagt kan man utvinne mye spennende fra dem. I datamaskiner er det for eksempel veldig små mengder gull, mens ledninger inneholder flere typer metall som er viktig å gjenvinne.

Men hvordan skal man egentlig sortere elektronikk for at det skal gjenvinnes? Svaret får du her!

Elektronikk skal ikke sorteres i vanlig søppel, men returneres til en gjenvinningsstasjon eller en butikk som selger tilsvarende produkter. Om en butikker selger hvitevarer eller forbrukerelektronikk er de pliktet til å ta imot dette også, uansett om de selger det merket du skal kaste, eller om du i det hele tatt kjøpte det der. Du kan også levere det til en avfallsstasjon.

Telefon med knust skjerm
Hvordan sorterer man egentlig en ødelagt mobil?

Elektronisk avfall skal altså aldri kastes i vanlig søppel, men må tas med til en forhandler som selger tilsvarende produkter. Om det for eksempel er en ødelagt barneleke med elektronikk i seg kan du ta den med til nærmeste lekebutikk, så er de pliktige til å ta imot avfallet.

Større elektronikkforhandlere som Power eller Elkjøp løser dette i praksis ved å ha en container eller et eget område utenfor butikken hvor man kan kaste elektronisk avfall. Så da er det bare å ta turen til en av disse og kaste alt det elektroniske avfallet du har, helt gratis.

Om butikken er over 400kvm og primært selger forbrukerelektronikk er de for øvrig også pliktet til å ta imot all småelektronikk uansett type.

Må butikken selge samme produkt som du skal kaste for at de skal ta det imot?

Alle butikker som selger en type produkt må ta imot elavfall av samme type produkt, uansett om det er snakk om forskjellige merker som er kjøpt i en annen butikk. Så hvis butikken selger hvitevarer må de ta imot alle hvitevarer. Hvis butikken selger lamper på de ta imot alle lamper. Dersom butikken selger elektroniske leker for barn må de ta imot alle typer elektroniske leker for barn.

Kan man kaste elektroniske produkter som fortsatt virker?

Det er ikke forbudt å kaste elektronikk som fortsatt fungerer, og disse skal kildesorteres på samme måte som ødelagt elektronikk. Om det fortsatt fungerer kan det jo være kjekt å prøve å legge det ut for salg eller som «gis bort» på Finn.no da, så kanskje noen andre får glede av det selv om du helst vil kvitte deg med det.

Hvordan kildesorterer man produkter som egentlig er noe annet, men som har litt elektronikk i seg?

Det er mange som som ikke egentlig er elektronisk, men som kanskje har et lite elektronisk komponent i seg. For eksempel kan det være en stor kosebamse som lager en lyd når du klemmer på den, eller sko med blinkelys under. Alle ting med elektronikk i seg, uansett størrelse, skal returneres som elavfall.

Koster det penger å levere elektronisk avfall?

Dersom du leverer elektronisk avfall til en vanlig butikk som selger samme type elektronikk er det helt gratis, for butikken er ansvarlig for å kildesortere og betale for dette. Om du heller leverer det til en gjenvinningsstasjon («søppeldynge») må du regne med å betale noen slanter for det, men det avhenger fra kommune til kommune.

Bør man gjøre noe med elektronikken før man leverer den?

Du trenger ikke egentlig å gjøre noen verdens ting før du leverer fra deg elektronikk til gjenvinning, men mange liker jo å fjerne informasjonen sin fra enhetene før man gir dem fra seg. Du vet jo aldri hva som skjer med elektronikk som kastes på gjenvinningsstasjonen, og kanskje er det noen som tar med seg den gamle mobilen din hjem igjen for å prøve å fikse den? Da kan det være kjedelig om de får tilgang til alle bildene og meldingene dine..

Det kan derfor være greit å nullstille eller formatere mobiler, datamaskiner og lignende før man leverer dem til gjenvinning.

Les gjerne:

Når du gjør dette slettes all data fra mobil eller datamaskin, så slipper du i alle fall å bekymre deg over at dataen kan komme på avveie.

I tillegg bør du fjerne batterier før du resirkulerer småelektronikk. Dette gjelder kun produkter hvor du selv kan bytte batterier. Lær mer om å kildesortere batterier ved å klikke her.

Hvor mye av elektronikken gjenvinnes faktisk?

Det aller første som skjer med elektronikk som gjenvinnes er at det fjernes stoffer som inneholder miljøgifter. Da kan ikke disse lekke ut i miljøet eller hva på avveie, men blir heller behandlet som farlig avfall.

Det er en del ulike materialer som kan gjenvinnes når man resirkulerer elektronikk, og data fra 2018 viser at omtrent 78 % av materialet fra alle elektroniske gjenstander som leveres inn resirkuleres til et punkt hvor innholdet kan brukes til å lage noe nytt.

Dette er veldig bra for miljøet, for det er mye mer energieffektivt å skulle resirkulere materialer enn å utvinne nye fra naturen.

Hva kan man gjøre dersom butikken nekter å ta imot elektronisk avfall?

Alle butikker som selger elektronisk utstyr er lovpålagt å ta imot elektronisk avfall av samme karakter. Det er derfor sjeldent at du vil oppleve at butikken nekter å ta imot elektronisk avfall, men det kan jo hende at noen ansatte på jobben ikke helt skjønner hvilken plikt de har.

Dersom det skjer kan du henvende deg til MIljødirektoratet for å klage. Disse kan så utsende pålegg og eventuelt en bot til organisasjonen som nekter å ta imot elavfall.

Det eneste unntaket fra regelen om at der er pliktige til å ta imot elavfall av samme kategori som de selv selger, er hvis det elektriske avfallet kan utgjøre en helserisiko. For eksempel ved at det lekker batterisyre fra dingsen. Da må du levere det til en gjenvinningsstasjon selv.

Les også:

Legg igjen en kommentar