Hvordan tilbakestille PC-en sin på Windows 10

Når man skal tilbakestille PC-en sin sletter man all brukerinformasjon på den slik at når du starter den er det som om den ble startet opp for første gang igjen. Dette kan være kjekt i flere ulike anledninger, for eksempel hvis du skal selge eller gi bort en PC, eller bare synes du har altfor mye skrot og rot rundt forbi på PC-en og ønsker en ny start.

Å tilbakestille PC-en til fabrikkinnstillinger er også kjent som å formatere PC-en eller nullstille PC-en. Alle disse tingene er i praksis akkurat det samme, og har helt lik fremgangsmåte.

Husk at når du tilbakestiller en PC slettes alt av filer! Det betyr at bilder, dokumenter, spill, programmer og alt annet slettes i prosessen. Det er derfor viktig å være helt sikker, og huske å ta backup av alle filene du trenger før du starter med tilbakestillingen.

Slik tilbakestiller du PC-en til fabrikkinnstillinger på Windows 10 på vanlig måte

De fleste bruker Windows 10 om dagen, så det er denne Windows-versjonen guiden kommer til å ta utgangspunkt i. Windows 10 har dessuten innebygd funksjonen for å tilbakestille PC-en, så du slipper å styre med å laste ned noe som helst for å gjøre det.

Andre Windows-versjoner, samt Mac-versjoner har vi egne guider for hvordan du tilbakestiller. Her er fremgangsmåten ganske ulike fra hvordan den er i Windows 10.

For å tilbakestille en PC med Windows 10 trenger du bare å gjøre følgende:

 1. Klikk på Windows-knappen i venstre hjørne, og start appen som heter Innstillinger.
 2. Klikk på knappen som heter «Oppdatering og sikkerhet» (som typisk er helt i bunnen).
 3. Velg fanen «Gjenoppretting» og klikk på «Kom i gang» på den øverste fanen (se bilde under for mer info).
 4. Velg valget for å fjerne alle filer, og velge fjerne alle filer og slette alt på disken.
 5. Vent mens Windows sletter filene dine. Dette kan ta lang tid!
 6. Når det er klart klikker du på «Tilbakestill» på knappen som popper opp.
 7. Nå tilbakestilles PC-en din, noe som kan ta flere timer før den er klar. Underveis vil PC-en slå seg av og på noen ganger, men det er helt normalt, og ikke noe du trenger å gjøre noe med.
 8. Når prosessen er ferdig starter PC-en opp som om den ble slått på for første gang, og du er ferdig med å tilbakestille PC-en.

Nå er PC-en med Windows 10 tilbakestilt, og du kan trygt gi den bort, selge den eller bare kvitte deg med den.

Det er altså ganske enkelt å tilbakestille PC-en sin, og det er egentlig bare å følge instruksjonene fra den riktige menyen. Alle kan få det til selv!

Slik tilbakestiller du PC-en om du ikke har tilgang til å logge inn

Det er fort gjort å gå i tabben om at man glemmer passordet eller noe sånt, og ikke lenger har tilgang til PC-en sin. Det er heldigvis mulig å tilbakestille en PC med Windows 10 uten å ha passordet eller måtte være logget inn på en bruker, og vi har selvsagt en guide for hvordan du gjør det.

For å tilbakestille en PC med WIndows 10 uten å logge inn må du gjøre følgende:

 1. Slå PC-en helt av.
 2. Start opp PC-en, og hold inne Shift-knappen (knapp med bilde av en pil som peker opp) mens den starter.
 3. Velg «Start på nytt» for å starte PC-en i gjenopprettingsmodus.
 4. Når den starter opp velger du «Feilsøking» og klikker på «Tilbakestill PC-en».
 5. Følg trinn 4 til 8 som beskrevet ovenfor.

Det er (nesten) ingen vei tilbake når du har tilbakestilt PC-en din

Når du har startet prosessen med å tilbakestille PC-en vil filene dine slettes, og det er ikke lenger mulig å gjenopprette dem på noen enkel måte. Det er derfor ekstremt viktig å huske å ta backup av alle bilder, filer og annet du trenger før du i det hele tatt går i gang med prosessen.

Det er teknisk sett mulig å klare å gjenopprette noen filer med litt flaks, men det er sjeldent stor sjanse for å klare å gjenopprette hele bildesamlinger eller akkurat det dokumentet du trengte.

Trenger man Windows-CD for å tilbakestille Windows 10?

For gamle versjoner av Windows trengte man den fysiske CD-en når man skulle tilbakestille PC-en til fabrikkinnstillinger, men det trenger vi heldigvis ikke lenger. Med Windows 10 kan du trygt komme i gang med tilbakestillingen uten å måtte lete gjennom skuffer og skap eller CD-ene som fulgte med når du kjøper PC-en en gang i tiden.

Mer informasjon om å tilbakestille Windows 10

Du kan få mer informasjon om å tilbakestille en PC med Windows 10 på nettsidene til Microsoft. Dette er også stedet å henvende seg til hvis man har et problem med prosessen. Vi skal selvsagt gjøre vårt beste for å hjelpe alle som trenger det i kommentarfeltet, men vi har ingen offisiell tilknytning til Microsoft, så henvendelser til dem må gjøres via nettsidene deres.

Les også:

Legg igjen en kommentar