Hvordan resirkulere gavepapir

Til jul og bursdager er gavepapir noe de fleste av oss får store mengder av. Det vanligste gavepapiret er noe som heter såkalt glanspapir hvor det er motiv på utsiden og en hvitt belegg på innsiden. Er egentlig dette glanspapiret papir, og hvordan skal man egentlig resirkulere gavepapir?

Det aller meste gavepapiret fra julegaver og andre gaver skal resirkuleres ved å kastes i restavfallet. Det er nemlig ikke gjenvinnbart selv om det har ordet «papir» i navnet sitt. Om det er gråpapir i kun én farge med konsistens som vanlig papir (ikke glans) kan det kastes i papiravfallet.

Hvis du sliter med å skille glanspapir fra skikkelig gråpapir er en god huskeregel at gråpapir er mye tykkere, og det er betydelig mer motstand i det hvis du prøver å rive det i stykker. Dette er da papir som er laget av faktiske papirfibre, og derfor kan kastes i restavfallet.

Dersom papiret er lett å rive i, har en slags glansete overflate eller har en typisk hvit innside er det derimot glanspapir som skal i restavfallet. Dette er gjerne også mye billigere, og også den vanligste typen gavepapir.

Om du er usikker er det bare å putte det i restavfallet enn å risikere at restavfall havner i papiravfallet.

Glanspapir er egentlig ikke papir

Det som skiller billig gavepapir fra ekte papir er at det ofte brukes helt andre ting enn bare papirfibre når man lager det. For å gjøre det billigere å produsere tilsettes det nemlig ting som leire eller lignende fyllstoff, noe som altså ikke egner seg for papiravfallet. Disse stoffene gjør ikke produktet noe dårligere, men fører til at det er mer bevegelig enn vanlig, stivt papir.

Les også:

Legg igjen en kommentar