Hvordan slå av personlig tilpassede annonser

Det er mange som reagerer på at de får veldig målrettede annonser når de farter rundt på internett, og føler at annonsørene virkelig vet hva man liker å bruke tid og penger på. Du er langt ifra alene om å synes dette er ganske så creepy!

Spesielt ille er det når man har snakket om noe, så plutselig dukker det opp en reklame for dette produktet. Da begynner man jo å lure på om en app på mobilen faktisk overvåker deg ved å ha på mikrofonen. Alle annonsører nekter for dette, men det er ikke så rart at mange blir skeptiske.

Det er heldigvis flere aktører som enkelt lar deg slå av personlig tilpassede annonser. Da vil de ikke lenger tracke hva du driver med på internett, og heller servere det standardisert reklame.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan du fjerner personlig tilpassede annonser på Facebook og Google, for til sammen er disse aktørene leverandør av de aller fleste reklamene man ser i løpet av en dag når man surfer. I tillegg ser vi på Apple, da disse leverer personlig tilpassede annonser på iOS.

Fjern personlig tilpasset reklame fra Google

Google er den største aktøren for å levere reklame på internett, og de tilbyr deg muligheten til å slå av personlig tilpasset reklame når enn du måtte ønske det.

For å slå av personlig tilpasset reklame på Google gjør du følgende:

 1. Gå til Innstillinger for Google-kontoen din. (Og logg inn der om du ikke er logget inn).
 2. Klikk på boksen «Personvern og personlig tilpasning».
 3. Scroll litt ned til du finner boksen som heter «Personlig tilpasning av annonser». Klikk på denne.
 4. Bruk slideren for å slå personlig tilpassede annonser av.
Google sin logo

Når dette er gjort vil alle annonser som vises fra Google når du er logget inn på kontoen din ikke være personlig tilpasset, men heller være et tilfeldig utvalg av annonser som passer med temaet på siden.

Som nevnt over er nesten alle annonser som vises på internettsider knyttet opp mot Google, så her fjerner du i praksis det aller meste av personlige annonser på diverse nettsider, inkludert her på Forklarmeg.com.

Slik fjerner du personlig tilpassede annonser på Facebook

Facebook har også personlig tilpassede annonser som vises både i feeden din der, så vel som på tjenester Facebook eier (som Messenger og Instagram).

Facebook sin logo

Det er ikke like enkelt å slå av personlig tilpassede annonser på Facebook som det er på Google, men du kan i stor grad stoppe disse personlig tilpassede annonsene der også.

For å fjerne personlig tilpassede annonser på Facebook gjør du følgende:

 1. Logger inn på Facebook.
 2. Klikk på pilen helt øverst til høyere.
 3. Velg «Innstillinger og personvern».
 4. Velg «Innstillinger».
 5. Klikk på «Annonser» i menyen. Denne er ganske langt nede.
 6. Velg «Innstillinger».
 7. Klikk på «Data om aktiviteten din fra partnere».
 8. Bruk slideren til å slå denne av, og lukk denne.
 9. Klikk på «Kategorier som bruker for å nå deg».
 10. Huk av alle kategoriene.
 11. Klikk på «Interessekategorier» i samme boksen.
 12. Velg «Se alle interesser».
 13. Fjern alle interessene her. For mange er det utrolig mange kategorier der.
 14. Gå tilbake til «Kategorier som brukes for å nå deg».
 15. Velg «Andre kategorier» og klikk på «Se alle kategorier».
 16. Fjerne alle kategoriene der.
 17. Gå ut av «Kategorier som brukes for å nå deg».
 18. Klikk på «Annonser som vises utenfor Facebook».
 19. Bruk slideren for å slå av denne, og lukk boksen.

Og da har du kommet veldig langt i å stoppe personlig tilpassede annonser på Facebook. Dette er så bra som du får det, for Facebook nekter virkelig å gjøre det enkelt, da dette er hovedinntekten til Facebook.

Så lenge du er produktet som annonsørene er villige til å betale for er det jo ikke rart at de ønsker å gjøre det vanskelig, for Facebook tjener mye mindre penger på annonser om de ikke er personlige.

Bli kvitt personlig tilpassede annonser hos Apple

Om du bruker en iPhone eller iPad vil Apple har sine egne systemer for å kartlegge interessene dine og servere deg personlig tilpassede annonser.

For å slå av personlig tilpassede annonser på iPhone og iPad gjør du som følger:

 1. Gå til «Innstillinger».
 2. Velg «Personvern».
 3. Velg «Apple-annonser».
 4. Bruk slideren for å slå av personlig tilpassede annonser.

Apple har altså gjort det like lett som Google har gjort det, så det bør ikke være noe problem å slå av disse annonsene på Apple-enheten din.

Får man færre annonser av å slå av personlig tilpassede annonser?

Hvorvidt man har personlig tilpassede annonser eller ikke påvirker ikke mengden annonser du ser. Det eneste som skjer er at disse annonsene ikke er like interessante for deg, for de er heller helt tilfeldige basert på hvilken nettside du er på, og tar ikke hensyn til din profil og hva du er interessert i. Du må derfor fortsatt se akkurat like mange annonser som tidligere selv om du har slått av de personlige annonsene.

Mange kan synes det er mer irriterende med ikke-personlige annonser, for plutselig ser du reklame for alt mulig tull du ikke bryr deg om i det hele tatt. Da er det nesten mer ålreit å faktisk få annonser for det du liker å drive med, men det er jo selvsagt et valg som er opp til hver enkelt.

Les også:

Legg igjen en kommentar