Hvordan smelte snø raskere

Det er alltid deilig når våren begynner å komme frem, og snøen sakte, men sikker begynner å forsvinne fra verandaen og hagen. For noen av oss går denne smeltingen litt for sent, så i denne artikkelen skal vi se nærmere på noen triks man kan gjøre for å få snøen til å smelte raskere, både på verandaer, hager og andre steder.

Den enkleste måten å smelte snø raskere på er ved å legge enten sand, aske eller jord på snøen du vil smelte. Dette vil varme opp jorden/asken/sanden slik at snøen smelter selv når det ikke er direkte sollys på den, og alt smelter mye raskere.

Måten dette fungerer på er ved at både jord, sand og aske er mørkere enn isen, og absorberer varmen fra solen og blir varme istedenfor å reflektere den (som den hvite snøen gjør). Når jorden da er varm vil den kunne være med på å smelte is og snø rundt seg, og totalt sett går dette mye raskere enn om du ikke har noe slikt der.

Den mest effektive metoden er ved å bruke aske, da denne er mørkest og har størst overflatevolum. Det er derimot også noen problemer med aske, for det setter seg lett under skoen, og er vanskelig å vaske vekk. Så ikke gjør dette på en veranda du bruker mye eller rett i stien hvor ungene går før du kommer inn i huset. Da risikerer du mye askeflekker i inngangen din! Når all snøen er smeltet vil det også være vanskelig å fjerne alle askerester fra verandaen.

Aske er derimot knallgodt på plenen, for aske tilfører bra med næring til gress, og filtrerer ned i bakken når det regner. I tillegg har aske størst overflatevolum, og er derfor det teoretisk beste valget for deg som vil smelte snøen så raskt som mulig.

Det enkleste alternativet på verandaen er nok jord. Jord har alle tilgang til, og den er veldig mørk, så den vil absorbere mye varme. Denne kan du også enkelt ha på verandaen, for det er bare å børste den vekk når all snøen har smeltet.

Sand fungerer bra til både veranda og hage, og er dessuten veldig positivt for de fleste plener rundt om i Norge. Ofte er sanda litt lysere enn både jord og aske, så det er ikke like effektivt. Men det fungerer godt, så sleng ut noen never salt for å smelte snøen raskere enkelt.

Det hjelper å knuse isen!

Hvis du har store flak med is i hagen kan det være fristende å knekke av store biter med et spett eller lignende for å få det til å smelte raskere. Og dette fungerer faktisk godt. Når du brekker av deler av isen øker du overflatevolumet som vil bli eksponert for vind og varme, og dette vil være med på å smelte isen raskere.

Faktisk vil store isflak smelte mye raskere om du brekker dem ned i mindre biter!

Det er ikke direkte sol som smelter snøen raskest

Det er veldig mange som tror at direkte og sterk sol er det som hjelper med å smelte snøen raskest, men ofte er det faktisk slik at overskyede og vindfulle dager er viktigere for snøsmeltingen. Dette er fordi snøen smelter mye raskere når det blåser, spesielt når det blåser ganske varm luft.

Les også:

Legg igjen en kommentar