Bør man bruke 5 GHz eller 2,4 GHz trådløst internett? Forklart

Har du også to typer nettverk som duker opp hjemme hvor den ene heter det samme som den andre bare med «5 GHz» bak? Du er ikke alene, for de fleste moderne rutere sender nemlig ut to typer WiFi-signaler nå om dagen. Disse kalles for Dual Band eller 802.11ac-rutere på fagspråket.

Det vanlige signalet er 2,4 GHz som har vært standard signal for trådløst internett i lang tid, men det andre signalet altså er på 5 GHz. Men hvilken av disse skal man velge når man skal bruke trådløst internett i hjemmet sitt?

Begge signalene lar deg surfe som vanlig på internett, men begge har også ulike fordeler. 2,4 GHz gir deg nemlig bedre dekning, mens 5 GHz-signalet gir raskere hastighet. Så i korte trekk velger du 5 GHz hvis du har en PC eller enhet i nærheten av ruteren og vil ha rask fart, mens mobiler og enheter som får dårlig signal eller beveger seg i boligen bør kobles til 2,4 GHz.

Ruter for trådløst internett

I utgangspunktet kan du jo fint prøve å koble alle enhetene til 5 GHz-signalet for å se om de har god nok dekning. Dersom det fungerer fint er jo dette optimalt, men om signalet fallet ut når du for eksempel går til andre siden av huset bør du heller koble deg over på 2,4 GHz-signalet på den enheten.

En del rutere lar deg sette opp et signal som gjør at du automatisk er koblet til 5 GHz når dette fungerer, men dersom det faller ut blir du bare koblet over til 2,4 GHz-signalet istedenfor. Dette må du fikse ved å logge inn på ruteren din og slå på det som vanligvis kalles for «automatisk nettverksbytte».

Langt ifra alle enheter støtter 5 GHz

Per 2021 er 5 GHz fortsatt relativt nytt, og gamle enheter støtter ikke nødvendigvis denne nettverkstypen helt ennå. Dersom du prøver å logge deg inn på 5 GHz-nettverket uten å i det hele tatt klare å få brukt internett betyr det bare at enheten din ikke er kompatibel med 5 GHz. Trolig vil dette endre seg betydelig i løpet av de neste 5 årene.

Les også:

Legg igjen en kommentar