Forskjell på billig og dyr HDMI-kabel forklart

De fleste av oss har allerede noen HDMI-kabler i huset, og dette er en typisk kabel man ender opp med å måtte kjøpe noen ekstra av i løpet av livet. Man merker raskt at det er enorme prisforskjeller på HDMI-kabler. Flere hundre kroner kan skille den billigste fra de dyrere, men er det egentlig slik at man får bedre lyd og bilde av å bruke en dyr HDMI-kabel istedenfor den billigste?

I utgangspunktet er det ingen forskjell på billige og dyre HDMI-kabler. De har alle 19 ulike kontakter i kabelen som overfører strøm. Disse fungerer, eller så fungerer de ikke, og de kan ikke fungere bedre i noen type kabler enn i andre. Så bilde- og lydkvalitet vil være helt lik på den billigste og den dyreste HDMI-kabelen.

Med andre ord, en HDMI-kabel til rett over en en femtilapp fungerer helt fint for å vise bilder i HD-kvalitet. Om du skal se filmer i 4K eller 8K bør du lese videre.

Når det er sagt er det ofte noen andre forskjeller som kan avhenge av pris. Kvalitet på produktet er kanskje viktigst, for de billigst som er laget i billig plastmateriale har mye raskere for å gå i stykker dersom de tas mye inn og ut. De til et par hundrelapper ekstra har gjerne ekstra beskyttelse i selve kabelen slik at de tåler mer.

Så om det er verdt prisforskjellen får være opp til hver enkelt, men om den bare skal stå mellom dekoderen og TV-en uten å tas inn og ut vil det trolig ikke ha noen verdens ting å si.

Les også: Slik kan du strømme Netflix på TV-en.

Forskjellige versjoner av HDMI gir ulikt bilde

Til tross for at billige og dyre HDMI-kabler gir like god bilde- og lydkvalitet, er det likevel forskjeller på ulike versjoner av HDMI. Du kan nemlig ikke se 4K eller 8K på de aller eldste versjonene av HDMI-kablene, og må ha såkalt HDMI 2.1 for full 8K-støtte.

En HDMI 2.1-kabel på halvannen meter koster omtrent 400 kroner hos Kjell & Company, og det er neppe mulig å få den spesielt mye billigere andre steder. Så dersom du har TV som støtter 8K kan det være at du må ha en såpass dyr HDMI-kabel for å få full effekt. Det er per 2020 ganske få TV-modeller som støtter 8K, så det er kun de færreste av oss som trenger HDMI 2.1 ennå.

For 4K holder det med HDMI 2.0-kabler, som kan kjøpes for ca. 300 kroner. Denne versjonen er den mest vanlige nå om dagen, så om du bare har kjøpt en tilfeldig HDMI-kabel er det stor sjanse for at det er en 2.0-kabel. Om du derimot har en som begynner å bli noen år gammel er det ikke like sikkert.

Hvorfor ser man forskjell på bildet når man tester to ulike HDMI-kabler?

Hvis man tester to eller flere HDMI-kabler rett etter hverandre kan det være at man ser en forskjell på bildet, til tross for at det ikke skal være noen kvalitetsforskjell mellom kablene. Grunnen til dette er at alle TV-er og det som sender signalet tolker enhver ledning ulikt, så det vil være noen individuelle forskjeller på hvordan resultatet blir.

Til tross for dette har gjentatte blindtester vist at dyre HDMI-kabler ikke viser bedre bilde enn billige HDMI-kabler. Det er umulig å avgjøre hvilke kabler som var billige og hvilke som var dyre basert på kvaliteten på bildet.

Les også: Er det forskjell på billige og dyre batterier? Forklart.

Så den kvaliteten du får er en kombinasjon av hvordan kabelen er, hvordan TV-en din mottar signalet, og hvordan signalet sendes ut fra for eksempel laptopen eller mobilen. Det betyr at det er ulike kabler som er best for hver enkelt TV-modell, PC-modell osv., men forskjellene er heldigvis så små at ingen henger seg opp i dette.

Så selv om man i teorien kan se litt forskjell mellom ulike HDMI-kabler er det ingen garanti for at de dyrere kablene gir bedre bilde enn de billigste kablene.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company.

Les også:

Legg igjen en kommentar