Hvordan anmelde stjålne bilskilt

Det er mange kriminelle som stjeler bilskilt. Dette kan enten være for at de ønsker å passere bomringer gratis, vil sende regninga et annet sted når de blir tatt av fotobokser, eller bare mangler egne skilter. Det kan også være hakket mer alvorlig, og at skiltene er tenkt å brukes til alvorlig kriminalitet som en fluktbil fra et ran!

Det er derfor ekstremt viktig å melde bilskilt som stjålet eller forsvunnet med det samme! For å melde et bilskilt som stjålet må du fylle ut dette skjemaet hos politiet. Deretter må du fylle ut skjemaet «Melding om tap av kjennemerke» hos Statens vegvesen. Dette skjemaet må du også levere til politiet, men i fysisk format slik at politiet kan attestere det.

De fleste ønsker nok også å bestille nye skilt når noen har stjålet de gamle skiltene, og også dette gjøres via Statens vegvesen. På grunn av at Statens vegvesen ikke henger helt med teknologisk, må du gjøre dette ved å fysiske møte opp på en trafikkstasjon. Der må du ha med en kopi av politianmeldelsen og det utfylte skjemaet med attest fra politiet for å få utsendt nye bilskilt.

Prisen for nye bilskilt er heldigvis ikke ille, og koster bare 60 kroner for ett skilt, eller 120 kroner for et sett med skilt til både foran og bak. Du får utdelt nye bilskilt med det samme, men med noen svært få unntak får du nye bokstaver og numre på skiltet.

Nytt bilskilt medfører så at du må melde endring hos forsikringsselskapet, bompengeselskaper og andre steder hvor bilen din er registrert.

Hva gjør man dersom man får faktura for bompassering eller lignende med et stjålet bilskilt?

Dersom noen bruker de stjålne bilskiltene dine til å kjøre med kan du oppleve å få fakturaer for bompasseringer eller til og med fartsbøter fra fotobokser i posten. Dette skal du selvsagt ikke betale!

Det du må gjøre dersom noe slikt skjer er å kontakte aktøren som sender deg kravet og forklarer situasjonen. Det kan være lurt å sende med dokumentasjon på at du meldte skiltene som stjålet før passeringen skjedde, så ordner det seg enkelt.

Slik beskytter du bilskiltene mot tyveri

Det er dessverre ikke så mange gode løsninger for å sikre bilskiltene sine mot tyveri, og det eneste som kan sikre deg i stor grad er å holde bilen på et låst sted, om i en garasje eller i et lukket parkeringsanlegg.

Ellers fungerer det ofte godt å ha bilen på et sted hvor det er vanskeligere å snike seg inn. En vil på et gårdstun rett utenfor stuevinduet er naturligvis tryggere enn en bil som står parkert gatelangs.

Et lite triks man kan gjøre for å gjøre jobben litt mer stress for tyver er å lime fast bilskiltene når man fester dem. Dette er langt ifra noen garanti for at ingen kan stjele dem, men det vil i alle fall gjøre at prosessen med å stjele skiltene tar en del lenger tid, og mange gir kanskje opp før de får dem løs.

Les også:

Legg igjen en kommentar