Hvordan bli kvitt dieseldyr

Dieseldyr er små bakterier, virus, sopp og andre mikrober som klarer å leve av å spise diesel. Det er ikke én spesiell type mikroorganisme, men heller et samlebegrep for over 80 ulike arter som alle kan leve i dieseltanken.

Både biler, båter, anleggsmaskiner, bobiler og andre kjøretøy med dieseltank kan få dieseldyr, og de kan gjøre enorm skade på alle disse. Dieseldyrene lever som et tykt lag på toppen av dieseltanken. Der bryter de ned diesel for å få i seg næring.

Det er aldri noe moro med dieseldyr, for de vil produsere slimlag som tetter filtre og oppsugingsrør i tanken. Dette kan føre til totalhavari og i verste fall at man må bytte hele drivstoffsystemet.

Dieseldyr er først og fremst et problem på båter eller andre ting med dieselmotor som er i nærheten av havet, og det er sjeldent å få dieseldyr på tanken på en vanlig personbil.

Men hva skal man gjøre dersom man har fått dieseldyr på tanken, enten det er båten eller noe annet?

Den eneste måten å bli kvitt dieseldyr på er ved å tømme og rense dieseltanken. Dette er en slitsom jobb, som blir kostbar om du ikke vil gjøre det selv. Om det er mye dieseldyr på tanken må kanskje også alt av slanger, pumper og dyser renses.

Det finnes også giftstoffer som noen bruker, men det er stor strid om disse er gode. For det første vil disse giftstoffene på sikt bli skilt ut i havet etter hvert som dieselen brukes opp, samtidig som det er store sjanser for at dieseldyrene utvikler resistens mot giften.

Om du har veldig uflaks begynner også dieseldyrene å oksidere metallet i dieseltanken, noe som betyr at dieseltanken vil begynne å ruste.

En seilbåt
Dieseldyr kan gjøre mye skade på båter

Slik oppdager du dieseldyr

Det finnes kjemiske tester man kan bruke for å finne ut av om det er dieseldyr i tanken din. Det er også mulig å ta en manuell sjekk av et dieselfilter for å se om det er dieseldyr der. Disse er jo som en slags hinne der hvor det er diesel, så en med erfaring kan klare å se om det er dieseldyr på drivstoffilteret.

En test for å oppdage dieseldyr kan du kjøpe hos steder som Marineshop ved å klikke her. Den koster per dags dato 140 kroner, og fungerer ved at du tar 30 – 50 ml med diesel fra drenering i bunn av dieseltanken og drypper testen i denne. Deretter skal den stå i 3 – 4 dager for å se om den påviser dieseldyr.

Hvor kommer dieseldyr fra?

Dieseldyr er mikroorganismer som finnes der det er diesel, og de fleste som får dieseldyr i tanken får det via drivstoffstasjoner. Dieseldyrene kan ikke oppstå av seg selv, men må komme fra en plass. Om der du fyller diesel fra har dieseldyr er det dessverre alltid en risiko for at du får med deg noen av disse mikroorganismene.

Les også:

Legg igjen en kommentar