Hvordan bli kvitt hodelus enkelt

Lus er det store marerittet for mange, men til tross for det kan mer eller mindre hvem som helst få det. VI med barn er jo gjerne supereksponert for det, for når én i barnehagen først har fått lus er det fort gjort at alle sammen har det.

Det er heldigvis ganske enkelt å kvitte seg med lus. Først og fremst må dere bruke en god lusekam (som denne med forstørrelsesglass til rundt femtilappen) for å finne ut om dere faktisk har lus.

Hvis dere er så uheldige at dere har hodelus må dere bekjempe dem. De forsvinner ikke av seg selv, uansett hvor mye dere vasker håret!

Det er tre måter å bekjempe lus på:

  • Bruk et veldokumentert lusemiddel som Linicin (som kan kjøpes hos Farmasiet). Denne skal brukes rett på hodet, og dreper all lusen ved å tørke dem ut. Etter behandling skal man vaske håret, så har man gjennomført første runde. Om du ikke føler at Linicin fungerer godt nok kan du prøve Nix 1% sjampo. Dette er litt heftigere saker som dreper både lus og egg, men som også kan føre til utslett på hodebunnen.
  • Ved å kjemme ut all lusen. En lusekam skal fint klare å kjemme ut all lus i håret, og du gjør jobben lettere ved å ha balsam i håret for å gjøre det glatt for hodelusen. Kjemming for å fjerne lus krever at man går systematisk til verk og kjemmer absolutt hvert hårstrå.
  • Ved å barbere hodet. Dersom håret er mindre enn 0,5 centimeter langt vil ikke lus klare å overleve, og da slipper du å gjøre noe som helst. Dette er et populært valg hos små gutter som får lus på sommerhalvåret, men er kanskje ikke like realistisk for mor eller storesøster. Bruk en lusekam over håret når det er ferdigklipt hvis du ikke skaller deg helt.

Når man kjemmer ut lusen eller dreper den ved å bruke Linicin må man gjenta behandlingen to ganger. Dette er fordi verken kjemming eller giften klarer å fjerne luseegg som ligger i hodebunnen din. Du må derfor vente 8 til 10 dager før du tar en runde til med Linicin eller kjemming.

Vanlige spørsmål og svar om hodelus

Hvor ofte bør man sjekke seg for hodelus?

Folk flest trenger ikke å sjekke seg for lus med mindre de klør på hodebunnen, men om man har barn i barnehage eller på barneskolen kan man godt ta en månedlig sjekk av hodebunnen for å se etter hodelus.

Kan man ha hodelus uten at det klør?

Det er absolutt mulig å ha hodelus uten at det klør. For de fleste tar det nemlig ganske lang tid fra man får lus til det begynner å klø, så hvis det er utbrudd av hodelus i barnehagen eller på skolen bør du sjekke barna selv om de ikke klør.

Hvor mange lus er det egentlig vanlig å ha?

Mange tror at hele hodebunnen er full av lus, men faktisk har man gjerne bare 4-5 stykker. Noen har bare én enslig lus, mens andre har opptil 10 stykker. Men det er uvanlig å ha veldig mange.

Dette betyr også at du må sjekke nøye, for om du bare sjekker halve hodet kan det fint være at den ene hodelusa sitter på den andre halvdelen av hodet!

Finnes det lusemiddel som dreper luseegg?

Det finnes legemidler som også dreper luseegg. Dette er de som inneholder virkestoffet permetrin, som for eksempel Nix 1 % sjampo. Dette dreper en del av eggene, men sjeldent alle sammen, så du må bruke dette også i to omganger for å kvitte deg med all lusen.

Merk også at en del lus er resistent mot permetrin, så det er grunnen til at vi har anbefalt Linicin i artikkelen over. Dette tørker ut lusen, så de kan ikke bli resistente mot det. Ulempen med Linicin er jo at den ikke tar egg.

Er det bivirkninger ved å bruke lusemiddel?

Det er få bivirkninger når man bruker Linicin med dimetikon, men det kan være bivirkninger på preparater som inneholder permetrin. Les pakningsvedleggene nøye før du bruker noen av midlene.

Hvordan smitter lus?

Lus smitter ved hode-til-hode-kontakt, og de kan verken hoppe eller sveve i lufta. Det er regnet for å være veldig sjeldent at lus kan smitte via puter, kosedyr, møbler, luer eller lignende, og den aller vanligste måten lusen smitter er ved lek hvor hoder kommer i kontakt med hverandre.

Kan hunder og katter få hodelus?

Verken hunder eller katter kan få samme type hodelus som vi mennesker har. De kan få andre typer lus, men ingen som kan smitte over til oss mennesker.

Hva er den billigste måten å kvitte seg med hodelus på?

Den aller billigste måten å bli kvitt hodelus på er ved å kjøpe en lusekam og kjemme ut lusen. En god lusekam koster bare rundt en femtilapp, og kan brukes av flere personer så mange gangere dere måtte ønske.

Alternativt er det jo billig å barbere hodet hvis man allerede har en hårklippemaskin da.

Behandling med legemidler er heller ikke spesielt dyrt, men det går jo tom, så hvis dere får lus ofte må dere kjøpe inn nye midler hver gang. Så det blir uten tvil dyrere enn en god lusekam.

Hvem skal behandles for lus?

Om du bruker preparater for å behandle hodelusene er det kun de som har fått påvist lus via lusekam som skal behandles. Dette gjelder spesielt om dere bruker preparater med virkestoffet permetrin, siden dette kan være med på å gjøre lus resistente, så du vil ikke ha spor av det i hodebunnen din før du faktisk får hodelus.

Denne artikkelen inneholder annonser for Farmasiet.

Les også:

Legg igjen en kommentar