Hvordan regne ut bremselengde

Når man skal ta lappen er det viktig å vite hvordan man kan regne ut bremselengde i ulike hastigheter. Dette er et vanlig spørsmål man ofte får på teoriprøva for å ta førerkortet for bil, så det er bare å lære seg først som sist.

Det er heldigvis veldig enkelt å regne ut bremselengde for en bil eller et annet kjøretøy som beveger seg i en fast hastighet.

Du regner ut bremselengde ved å bruke formelen (X * X) / 2, hvor X = 1/10 av farten. Det vil si at hvis du kjører i 70 km/t er X = 7. Da blir formelen (7 * 7) / 2 = 49 / 2 = 24,5 meter. Dette er en teoretisk utregning, og det er ikke alltid slik i virkeligheten.

Bil som kjører på vinteren

Om du allerede vet bremselengden for én hastighet kan du enkelt regne ut bremselengden for andre hastigheter. For bremselengden firdobler seg nemlig når hastigheten dobler seg. Så hvis bremselengden for 70 km/t er 24,5 meter vil den være 4 ganger så gøy hvis du kjører i 140 km/t. Da blir bremselengden 92 meter.

Det er disse tallene som pleier å være brukt når man skal ta oppkjøring og ta førerkort. Så husk formelen (X * X) / 2 hvor X = fart / 10, så kan du enkelt regne ut bremselengden når som helst.

PS: Hvis du holder på å ta billappen anbefaler vi å lese boken «Veien til førerkortet«. Der får du vite alt du trenger å vite om bremselengde og alt sånt. En god bok som dette er gull verdt når man skal ta billappen.

I virkeligheten er bremselengden ulik

Selv om det er enkelt å vite hvordan man regner ut den teoretiske bremselengden vil den alltid være ulik fra dette i virkeligheten.

Når man kjører bil eller andre kjøretøy i virkeligheten vil nemlig kvaliteten på bremsene, føret (om det for eksempel er vått eller snø), reaksjonsevnen din, om det er flatt eller bakke, kjøretøyets vekt og kjøretøyets tilstand ha mye å si.

Så i virkeligheten merker man ofte at bremselengden er mye lenger enn det den er når du regner ut teoretisk bremselengde.

Denne artikkelen inneholder annonser for Adlibris.

Les også:

En kommentar om “Hvordan regne ut bremselengde”

  1. Dette er feil, det er farten i m/s som skal kvadreres.
    Eks 70 km/t = 19,44 m/s
    Man deler på 2 og 10 slik du beskriver (10 er nesten 9,81)
    Egentlig må man også dele på friksjonen, men hvis man tenker tørr asfalt og supergode dekk, er det greit med friksjon lik 1.

    Svar

Legg igjen en kommentar