Er det lov med axolotl i Norge? Forklart

Axolotl er et artig lite dyr som er populært å ha i akvariet rundt om i verden. Denne arten er teknisk sett en salamaner, en type ambifie, og ikke verken et krypdyr eller en fisk. Men er det lov å holde en axolotl i akvariet sitt her i Norge?

Svaret er dessverre at det ikke er lov med axolotl i Norge. Ingen amfibier eller salamandere er lov å holde som kjæledyr her i Norge ennå. Denne informasjonen stemmer selv etter at visse reptiler ble lovlige i 2018, for ingen ambifiber er på den nye listen over arter som er lovlige.

Det betyr at man må bryte loven om man skal holde en axolotl her i Norge, noe vi selvsagt ikke anbefaler at noen gjør. Det er stort sett gode grunner for hvorfor det er ulovlig med reptiler her i landet, og håper alle respekterer disse til tross for hvor kule disse axolotlene er.

Axolotl

Det er derimot lov å holde axolotler i akvariet sitt i nabolandet vårt Sverige, og det er nokså vanlig å se disse skapningene i dyrebutikker i der. Også i Danmark er det mulig å kjøpe en axolotl i dyrebutikker. Prisen på en axolotl i dyrebutikker i en av disse landene er typisk mellom 500kr og 1 000 kroner stykket. Det er altså en nokså kostbar skapning, men de lever jo lenge, og er svært underholdende, så de er likevel populære dyr.

Det finnes også en del kule dyr man kan ha i akvariet foruten salamandere og amfibier. Det er for eksempel lov med krabber i akvariet, eller reker, snegler eller andre smådyr.

Hold av axolotl i akvariet

Axolotler er relativt greie å ha i akvariet, men bør holdes uten annen fisk, da veldig mange fisk er glade i å nappe på finnene til axolotlen. Det eneste store problemet når man skal holde de i akvarier er temperaturen, da denne bør være en del lavere enn i vanlige akvarier.

Axolotl

Om man bor i et land hvor det er lov å holde axolotler anbefaler vi å lese deg godt opp om dette dyret før du kjøper et, da de har en del spesielle krav til deg som eier det. Det er også verdt å merke seg at det er et dyr som lever lenge, og du har derfor et langt ansvar for dette dyret.

De bør holdes helt alene, for de trives ikke spesielt godt sammen med andre fra samme art. Akvariet bør ha en temperatur på under 20 grader, og være på minst 80 liter.

Les også:

Legg igjen en kommentar