Kan man ha krabber i ferskvannsakvariet? Forklart

Det er mange som har ferskvannsakvarier og drømmer om å ha litt andre ting enn bare fisk der, og et spørsmål mange lurer på er om det er mulig å få krabber i vanlige ferskvannsakvarier. De fleste av oss er vel godt kjent med at det finnes krabber som lever i sjøen, men det er faktisk en god del arter med ferskvannskrabber også. Disse kan leve hele livet sitt i helt vanlig ferskvann, og kan ofte holdes sammen med vanlig akvariefisk som f.eks guppy eller neontetra.

Det er langt ifra det samme utvalget av krabber til ferskvannsakvarier som det er med krabber for saltvann, men det er likevel noen få arter som fungerer godt i vanlige akvarier.

Det skal sies at selv om det er mulig å ha krabber i ferskvannsakvarier, så er det ikke noe man bare kan slenge i et hvilket som helst akvarium og regne med at det går bra. Mange av krabbene trenger nemlig litt spesielle vannverdier, har krav til innredningen, og har krav til hvilke andre arter de kan holdes med. Noen av krabbene er for små til at de kan gå sammen med store fisk, mens andre krabber er knallgode jegere som bruker klørne sine til å snappe til seg fisk som svømmer forbi. Så man må gjøre litt research før man kjøper seg krabber til akvariet.

Les også: 4 gode grunner til å skaffe seg et akvarium.

Finn ut om krabben trenger en landdel

Selv om mange av krabbene som selges som ferskvannskrabber på dyrebutikken klarer seg godt i ferskvann, er det også viktig å være klar over at mange av artene trenger en landdel for å trives. Disse typene vil faktisk dø om de ikke får tilgang til land, så da må man gjerne dele opp akvariet slik at omtrent en tredjedel er tørt land, mens resten er under vann. Dette gjelder blant annet den veldig populære vampyrkrabben som veldig mange har begynt å holde i akvariet. Denne har en knall, lilla farge , og er en veldig artig krabat. Men denne arten må altså ha en nokså stor landdel for å trives.

Også arten rød mangrovekrabbe trenger en liten landdel, da den rett og slett ikke har mulighet til å gå på do under vann. Så da trekker den opp av vannet for å gjøre dette, så den trenger egentlig ikke store plassen over vann. Men noe må den altså ha.

En artig liten krabbe med navn mikrokrabbe passer godt å ha i vanlige akvarier. Denne blir bare 1 centimeter stor, og har ikke klør som kan skade andre fisker. Ettersom den er nokså liten passer den best sammen med veldig små fisk, og kan godt holdes i små akvarier sammen med reker og småfisk. Mikrokrabbe klarer seg helt uten landdel, så den kan holdes i vanlige akvarier med kun vanlig ferskvann.

En litt større krabbe som heller ikke trenger egen landdel er panterkrabbe. Disse kan bli omtrent 5 centimeter store, og passer dermed inn sammen med større fisk. Disse må derimot ikke holdes sammen med småfisk, da de enkelt kan få tak i og spise småfisk som kommer for nære.

Hvor får man kjøpt krabber til akvariet?

Det er mange vanlige dyrebutikker som selger krabber til akvariet, selv om det er nokså sjeldent å se dem for salg. Prisen kan være på alt mellom 50 kr og 200 kr for en krabbe, avhengig av art, størrelse og sjeldenhet. Det er ofte mulig å spørre om de på dyrebutikken kan bestille inn krabber for deg hvis de ikke har det tilgjengelig for salg der og da.

Les også:

Legg igjen en kommentar