Er det hai i Middelhavet? Forklart!

Middelhavet er en storfavoritt blant nordmenn som reiser på ferie, for her finner vi nemlig populære ferieøyer som Mallorca, Rhodos, Kreta og alle de andre greske øyene, samt strandlinje fra steder som Costla del Sol. Middelhavet er et veldig rolig hav sammenlignet med andre steder, og man får sjeldent de helt store bølgene eller stormene her. Det er derfor en super destinasjon for deg som vil bade, snorkle eller bare ligge på stranda, men hvordan er det egentlig med haier i Middelhavet?

For selv om Middelhavet er delvis skjermet fra Atlanterhavet er det nemlig haier i Middelhavet. Forskere tror det er snakk om et sted mellom 46 og 48 ulike haiarter, hvor 15 av dem kan vokse seg store til en lengde på over 2,5 meter. Selv den beryktede hvithaien kan dukke opp i Middelhavet, selv om det ikke er der den trives best.

Middelhavet er nemlig litt for grunt til at haier egentlig trives der, og spesielt de store artene vil sjeldent være lenge i Middelhavet. De kan finne på å rote seg inn dit, men er da gjerne på vei tilbake til Atlanterhavet igjen så raskt de skjønner at det ikke er dype områder i Middelhavet.

Hvithai – den skumlest haien i havet.

Til tross for at det er en del haier i Middelhavet er det svært sjeldent at noen blir angrepet, og ennå sjeldnere at noen dør som følge av angrepet. Men, det kan skje fra tid til annen. Likevel er det såpass sjeldent at det kan gå flere år mellom hver gang det rapporteres om haiangrep i Middelhavet, så det er ikke en realistisk frykt.

Les også: Er det hai ved Kanariøyene? Forklart.

Som med resten av verden er det også mye sjeldnere med hai i Middelhavet nå enn det var for noen tiår siden. Grunnen til dette er jo enkelt nok at haifinnesuppe har blitt så enormt populært i Kina, og den globale haibestanden er bare en brøkdel av hva den en gang var. Det betyr at dersom du leser en bok fra 80-tallet om hvor mange haier det er i Middelhavet, så er det viktig å huske at situasjonen er helt annerledes nå i dag.

Både drukning og andre ulykker som kan skje når man bader er mye mer sannsynlig enn å bli angrepet av en hai. Du bør derfor ikke bekymre deg for hai når du er i Middelhavet, for om du først møter på en vil det som regel være en liten og ufarlig sak. Om det skulle være en større hai som hvithai, blåhai eller makrellhai ved stranda vil den raskt evakueres.

Vi mener derfor at du fint kan bade, dykke, snorkle og kose deg så mye du bare vil når du ferierer ved Middelhavet uten å stresse over haiene i vannet der.

Les også:

Legg igjen en kommentar