Hvordan oppdage falske konkurranser på Facebook

Falske konkurranser på Facebook har blitt et stort problem, men heldigvis er det ganske enkelt å oppdage dem. Disse konkurransene fungerer typisk ved at noen oppretter en falsk side som ser ut som en kjent aktør (som Komplett, Elkjøp, Power, Rema 100 osv.) og lager et innlegg om en konkurranse.

Typisk er denne konkurransen så enkelt som at du må skrive en kommentar under bildet for å være med, eller til og med dele innlegget, så skal de angivelige trekke en vinner. Problemet er bare at de ikke trekker en vinner, isteden tar svindlerne kontakt med alle som har kommentert og sier at de har vunnet. Da spør de etter adressen din og sånt, tilsynelatende for å sende deg premien.

Dette kan jo virke greit, helt til du plutselig får vite at du må betale penger for frakt på premien. Og her ser man jo raskt hva svindelen er – de vil lure til deg penger for «frakt» på en premie som ikke eksisterer. Når du overfører penger for frakten kan du nemlig bare glemme å se noe som helst til premien din, for nå har svindlerne stukket av med pengene dine.

En annen variant av svindelen er ennå verre – ikke bare får de ofrene sine til å overføre penger for frakt, for med navnet og adressen kan de også finne på å registrere deg til dyre abonnementsløsninger hvor de får en provisjon for å «verve» nye kunder.

Med andre ord, hold deg langt unna slike falske konkurranser på Facebook! Men så er jo spørsmålet hvordan man kan oppdage om en konkurranse er en falsk svindelkonkurranse, eller en ekte konkurranse fra disse store aktørene (for disse eksisterer jo også).

Les også: Slik unngår du svindel på Finn.no.

Slik kan du sjekke om Facebook-konkurransen er falsk eller ekte

Det er stort sett veldig enkelt å oppdage falske Facebook-konkurranser dersom du bruker to minutter til å gå over stegene nedenfor. Nedenfor har vi nemlig samlet sammen 5 tips, og dersom du går gjennom alle fem punktene på listen neste gang du lurer på om en Facebook-konkurranse er falsk eller ekte, så får du garantert et godt svar!

  1. Sjekk om siden er verifisert. Facebook har et verifikasjonssystem som lar deg sjekke om siden er ekte eller ikke, og dette ser ut som et lite, blått merke med et OK-symbol på. Dette skal komme opp ved siden av navnet til siden hvis siden er ekte. Dersom du ser en stor og kjent aktør som Elkjøp eller Komplett uten et slikt symbol er det tegn på at siden er falsk, og bare en kopi av den ekte siden.
  2. Er det en realistisk premie? Dersom premien virker for god til å være sann er den nemlig det. Disse falske konkurransene har som mål om å få flest mulig til å dele og kommentere, og derfor kan det være enkelt å lokke med ting som «10 vinnere får hver sin Playstation 5», eller «alle deltakere får et gavekort på 500 kroner». For hvilket firma vil vel gi bort 500 kroner i gavekort til titusenvis av deltakere? Neppe et ekte firma..
  3. Er det noen overraskende konkurransevilkår? Ofte kan konkurransevilkårene til disse falske konkurransene være helt tullete, og inneholder ting som at du godtar å melde deg opp til ulike abonnementsløsninger som koster deg mange hundre kroner i måneden. Disse er selvsagt ikke juridisk bindende i en norsk rett, men svindlerne pleier likevel ofte å inkludere dem for å kunne bruke dette mot ofrene sine i ettertid når de har tappet dem for penger.
  4. Hvor mange følgere har siden? Falske sider har jo ikke like mange følgere som en ekte side, så igjen, ser du en konkurranse fra f.eks Elkjøp eller Power hvor det bare er noen titalls følgere på siden fremfor de typisk hundretusenvis er siden falsk, og konkurransen er bare tull og svindel.
  5. Siden har ikke noe annet innhold en konkurransen. De store aktørene har jo gjerne postet på Facebook flere ganger i uken i mange år, og har derfor mye innhold dersom du scroller nedover på siden. Om du kun finner informasjon om denne konkurransen er det en stor risiko for at siden er falsk.

Hvorfor finner man falske Facebook-konkurranser?

Mange finner disse Facebook-konkurransene ved at de har venner som enten deler eller tagger andre i konkurransene, og da dukker den jo fort opp på tidslinjen din. En annen måte å få disse falske konkurransene på er via annonser, for svindlerne kan faktisk finne på å bruke bankkortet til tidligere ofre for å promotere den nye svindelkonkurransen sin for nye brukere på Facebook.

Så de fleste av oss kommer garantert til å se noen slike falske konkurranser med jevne mellomrom, så da er det bare å styra unna dem så godt man klarer.

Les også:

Legg igjen en kommentar