Er det hai ved Kanariøyene? Forklart

Kanariøyene med både Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura er blant favorittdestinasjonene til solglade nordmenn som vil til syden, og disse øyene er jevnt over svært trygge reisemål. Det er derimot et par ting som bekymrer oss når vi er ute og reiser, og en av disse er haier og andre farlige skapninger i sjøen. Men hvordan er det egentlig med haier på Gran Canaria og resten av Kanariøyene?

Det er faktisk en del haier i nærheten av Kanariøyene ettersom de ligger fint plassert i Atlanterhavet, og det observeres både makrellhai, hammerhai, hvithai, brugde og hvalhai i nærheten av øyene. Det er derimot svært sjeldent at haiene kommer i nærheten av selve øyene, men trives heller et par kilometer utenfor kysten.

Hvalhai kan dukke opp utenfor kysten av Kanariøyene, men er ikke farlig for mennesker, og vil holde seg langt vekk fra strender!

Haier som dukker opp på strender er ennå mer sjeldent, men skjer fra tid til annen. Ofte er det snakk om makrellhaier som leter etter småfisk. Disse haiene har en viss størrelse, men regnes ikke som spesielt farlige for mennesker. De er dessuten enkle å oppdage ettersom de svømmer med ryggfinnen over vann når de nærmer seg kysten, så kystvakten pleier å oppdage dem før de kommer frem til strender.

Les også: Er det hai i Middelhavet? Forklart.

Det hender at strender på Kanariøyene må stenges på grunn av makrellhai, og da kan det ta alt fra noen få minutter til et par timer før badevakter får skremt dem ut på havet igjen.

En fullvoksen makrellhai kan derimot gjøre skade på barn og små mennesker, og dette er altså grunnen til at man strenger stranda så fort de oppdages. Det er heldigvis veldig sjeldent at de roter seg inn på strender, og ennå sjeldnere at de angriper mennesker. Som oftest jakter de kun på småfisk som makrell (derav navnet).

Når det kommer til hvithai, brugde og den enorme hvalhaien som kan bli hele 15 meter lang, har ingen av disse tendenser til å dukke opp i nærheten av strender eller kysten. Er du heldig kan du få se disse når du drar på haisafari, noe som foregår ved at man kjører båt et par kilometer vekk fra kysten for å lete etter haier.

Den fryktede hvithaien har aldri angrepet noen i nærheten av Kanariøyene, og er dessuten svært sjelden der.

Så vidt man vet har aldri noen død som følge av haiangrep på noen av Kanariøyene til tross for at millioner av mennesker bader på strendene der hvert år. Det var et haiangrep i 2015, men kun av en knøttliten hai som biologer tror angrep mennesket med et uhell. Dette førte heldigvis bare til et lite bitt på benet, og var på ingen måte farlig for kvinnen som ble bitt.

Om du skulle være bekymret for makrellhai er det også verdt å nevne at denne også kan dukke opp på kysten her i Norge. Og det er jo ikke akkurat noe vi nordmenn stresser over når vi bader her hjemme, så det er heller ikke noe grunn til å bekymre seg når man skal bade på Gran Canaria, Tenerife eller de andre Kanariøyene.

Så det er bare å bade som du vil på Kanariøyene uten å stresse over haier. Så lenge badevakta eller kommunen ikke har stengt stranda er det helt trygt å bade der.

Les også:

Legg igjen en kommentar