Hvordan filme skjermen på PS5

Når man filmer skjermen på Playstation 5 kan man bruke innholdet for å lage guider som kan legges ut på YouTube, laste opp kule klipp av ting man gjorde i spillet, eller laste opp spillingen med kommentarer. Uansett hva du skal bruke det til er det jo kjekt å vite hvordan du skal filme skjermen på PS5, og på Playstation 5 er det faktisk innebygd skjermopptak på selve konsollen.

For å filme skjermen via Playstation 5 sin innebygde skjermopptak trenger du bare å klikke på Create-knappen (se på bildet under). Velg «Start New Recording», og hvor lenge du vil filme. Du kan filme opptil 1 time per filmsesjon, men kan starte en ny med en gang den gamle er over. Klikk på ønsket lengde, så starter filmingen.

Create-knappen på en PS5-kontroller

All filmingen fra PS5-skjermen som skjer på denne måten lagres automatisk på harddisken til konsollen din i 1920x1080p oppløsning. Det er jo ikke verdens beste oppløsning, men det er jo stort sett godt nok.

For å finne klippene du har filmen kan du gå til «Media Gallery» fra «Settings» på PS5.

PS. Dersom du gjorde noe skikkelig kult på spillet, men ikke filmet det kan du bruke «Record Recent Gameplay»-funksjonen fra Create-knappen. Dette lar deg filme det som akkurat skjedde i spillet, så du kan faktisk lagre klippet av det utrolige som hende helt uventet»

Playstation 5 med kontroller

Det er også mulig å gjøre opptak av skjermen på Playstation 5 med et eksternt filmkort

Det finnes såkalte «Capture Cards» som rett og slett filmer alt som skjer på skjermen din. Disse kobles typisk inn sammen med HDMI-kabelen du bruker for å plugge konsollen til TV-en, samt en ekstern harddisk eller PC. Da kan den ta komplette skjermopptak fra alt du gjør i spillet og lagre det på harddisken din.

Et slikt capture card kan også brukes for å strømme spillingen din direkte til Twitch eller YouTube, samt lagre lange opptak av spillingen. Det gir bedre kvalitet, bruker ikke prosessorkraft fra konsollen, og er direkte knyttet mot en PC.

Fordelene med å bruke et capture card er at den kan lagre det rett på en harddisk, så det er utrolig mye enklere å bruke klippene til YouTube eller streaming. Samtidig slipper du å fylle hele konsollen sin harddisk med filmklipp (det er jo ikke bare enkelt å få mer lagringsplass på PS5). I tillegg kan et godt capture card som for eksempel Elgato Game Capture 4K60 S+ klare å lagre 4K-innhold, noe man ikke får gjort med PS5 sitt innebygde skjermopptak.

Ulempen med et capture card er at de koster penger. Den vi linken til ovenfor koster flere tusenlapper, men for å kunne filme i 4K må man nesten betale såpass. Det finnes også noen billigere løsninger for deg som er fornøyd med å filme i HD.

Elgate capture card for å filme skjermer

Noen ting i spillet kan ikke filmes

De som utvikler spillet har selv mulighet til å sette på begrensninger for når man kan filme spillet. I praksis er det en del spill hvor man ikke kan filme i cutscenes. Tanken bak dette er kanskje at man ikke skal laste opp disse på internett? Uansett tanken bak så kan man uansett ikke filme på vanlig måte under disse blokkerte sekvensene, men heldigvis er det bare noen få spill som bruker det, og bare noen få steder hvor det er blokkert.

Så i praksis kommer man ikke til å møte på blokkeringen spesielt ofte.

Man kommer utenom disse blokkeringene dersom man bruker et capture card som Elgato. Dette er fordi de filmer hele skjermen, og er ikke lyst opp mot begrensninger fra konsollen.

Denne artikkelen inneholder reklame fra Kjell & Company.

Les også:

Legg igjen en kommentar