Hvordan fjerne arr

De fleste av oss har arr et eller annet sted på kroppen, enten fra kviser / akne, fra kutt opp gjennom eller fra kirurgi eller andre operasjoner. Noen synes det er helt greit å leve med arr, mens andre bare drømmer om å bli kvitt arrene.

Det finnes flere måter å redusere hvor synlige arr er, men det er ingen som er 100 % effektive for å fjerne arr helt. Noen får god effekt av vanlig plasterbehandling, mens andre får veldig god effekt av laserbehandling. For de fleste er det lurt å starte med plasterbehandling for å fjerne arr, og vurdere laser hvis det trengs.

Vi skal selvsagt se nærmere på de ulike måtene å fjerne arr på nedenfor, og gi noen gode tips for å få behandlingen til å være så vellykket som mulig.

Begynn behandlingen tidlig

Når det kommer til arr er det slik at jo tidligere du begynner behandlingen, jo større er sjansen for at det blir et godt resultat. Så planlegg gjerne behandlingen med det samme etter operasjonen hvis du har mulighet til det.

Det betyr likevel ikke at gamle arr er helt umulige. Det er mange som har hatt god effekt av å fjerne gamle arr som er flere tiår gamle!

Bruk av arrplaster / arrbandasje for å fjerne arr

Såkalte arrplaster eller arrbandasje er en mild og enkel måte å fjerne arr på. Disse plastrene kan festes på sår rett etter at de har lukket seg, men kan også fungere for å redusere synligheten av arr som er mange år gamle.

Arrbandasje fungerer egentlig veldig enkelt. Kjøp en arrbandasje på apoteket (for eksempel denne fra Farmasiet) og ha den over såret eller arret. Bruk bandasjen / plasteret 24 timer i døgnet, men ta det av for å vaske og lufte såret daglig. Bandasjen bør brukes i 2 til 12 måneder før den har full effekt.

Du må med andre ord gå med slik bandasje på arret i opptil et år før du får full effekt. Noen får veldig god effekt av slike arrplastre, mens andre ikke får det. Her er det store individuelle forskjeller, så man må bare prøve.

Hver bandasje skal brukes i opptil 1 uke før den må byttes ut med ny bandasje, så det kommer til å koste noen tusenlapper i bandasje i løpet av det året man skal behandle arrene. Man skal begynne å se litt fremgang allerede etter 2 måneder, så ta gjerne et bilde før behandling slik at du har noe å sammenligne med.

Grunnen til at slike arrbandasjer fungerer er fordi plasteret er dekt av et mykt Safetac-silikonlag som er laget for å fjerne arr.

Unngå sol på nye arr

Når man har ferske arr bør man være veldig forsiktig med å ha disse i solen. Dette kan nemlig føre til at arrvevet blir mørkere enn huden rundt, og denne fargen kan sitte i permanent, og gjøre arret mye mer synlig enn det trenger å være.

Om du skal være i solen med et arr bør det enten dekkes til med klær, eller bruke en solkrem med høy faktor på arret.

Laserbehandling for å fjerne arr

Det er mulig å fjerne ulike typer arr via såkalt laserbehandling. Dette må gjennomføres via en hudlege eller hudbehandler, så her må man ta kontakt med en klinikk som tilbyr laserbehandlinger for å komme i gang med prosessen.

Å fjerne arr med laser er betydelig dyrere enn å bruke silikonplaster for å fjerne arrene. For noen kan det være verdt det, men det er ingen garanti at laserbehandling fjerne arrene helt heller.

Kirurgisk behandling for å fjerne arr

Det finnes plastisk kirurgi som lar deg fjerne arr, og disse behandlingene brukes gjerne i kombinasjon med laserbehandling for å gi best mulig resultat. Igjen må man ta kontakt med en privat klinikk som tilbyr kosmetiske operasjoner for å komme i gang med prosessen.

Ikke noe vits med aloe vera eller vitamin E

I gamle dager var aloe vera og vitamin E begge kjerringråd for å fjerne arr, men forskning har vist at ingen av disse to tingene har noen som helst effekt for å redusere hvor synlige arrene er. Så det er ikke spesielt mye vits i å bruke tid eller penger på disse tingene.

Merk at aloe vera har vist seg å ha en effekt på arrdannelse på aktive sår, så det er verdt å snakke med legen sin om for mer informasjon.

Strekkmerker er ikke arr

Til slutt vil vi bare nevne at strekkmerker og arr er to forskjellige ting, selv om de kanskje ser ganske like ut. Å behandle strekkmerker på samme måte som arr kommer ikke til å fungere, og bør absolutt unngås.

Denne artikkelen inneholder annonselenker for Farmasiet.

Les også:

Legg igjen en kommentar