Hva er gachaspill? Forklart

Gachaspill, eller gacha games som det heter på engelsk er en unik spillsjanser som har blitt veldig utbredt de siste årene etter hvert som mobilspill ble mer vanlig. Men hva er egentlig et gachaspill, og hva er det som skiller disse fra andre spill?

Et gachaspill er et spill som har funksjoner inspirert fra kapselautomater hvor man putter penger for å få en tilfeldig leke. Denne funksjonen er overført til at spillet har et sterkt fokus på «loot boxes» hvor man betaler ekte penger for å få en boks med spillgjenstander. For å være en gacha-funksjon må gjenstandene man får i lootboksen være tilfeldig.

I dag ser vi som regel gachaspill på mobil, men det er også utbredt på PC-spill i en viss grad. Det er vanlig å skille mellom spill som har gachafunksjoner (som alle spill med loot boxes), og gachaspill. Fullverdige gachaspill er spill som har hele spillet designet rundt fokuset på å bruke penger på loot bokser fremfor å ha disse som et tillegg.

Fullverdige gachaspill er som regel free to play, og det mest kjente gachaspillet i 2021 og 2022 er Genshin Impact. Det kan være mange ulike sjangere på gachaspill, men det er vanlig at de er multiplayer eller MMO slik at man kan spille med andre spillere.

Ofte kan man spille gachaspill uten å bruke ekte penger, men spillene er ofte laget for å prøve å overtale brukerne til å åpne lommeboka, så det er ofte et sterkt press på at brukeren skal kjøpe loot boxes. Her brukes ulike psykologiske knep som «Fear of missing out» og sterke rabatter med kort svarfrist.

Les også:

Legg igjen en kommentar