Hva er egentlig gelatin laget av? Forklart

Gelatin er et stoff som brukes for å binde sammen andre stoffer, og det er kanskje mest kjent fra gelé hvor det får frem den unike teksturen i geléen. Det er også gelatin i mange andre stoffer, og det er spesielt vanlig å se i «gummigodteri», kaker, yoghurt og i noen typer is.

Du har kanskje også hørt at veganere ikke spiser gelatin, men har du noen gang tenkt over hva gelatin faktisk er laget av?

Gelatin lages ved å koke kjøtt- og beinrester fra dyr. Her er det kollagenet i dyret som utskiller en liten mengde gelatin. I praksis produseres gelatin i stor skala ved å koke rester av hud, sener, leddbånd og bein fra produksjonsdyr i store kjeler.

I dette godteriet er det mye gelatin!

Delene av dyrene som brukes til å produsere gelatin er typisk deler som ellers ikke ville blitt brukt til noe, så sånn sett er det fornuftig å bruke ting som hud og sener til noe nyttig istedenfor å kaste det. Det er likevel viktig å vite at gelatin er laget direkte fra dyr, og derfor ikke egner seg for veganere eller vegetarianere.

Som veganer eller vegetarianer kan man jo selv bestemme hvilke regler man ønsker å forholde seg til, men de fleste vegetarianere og veganere holder seg unna produkter med gelatin.

Det er svært vanlig at gelatinen lages av rester fra griser, så i utgangspunktet er ikke noen produkter med gelatin i seg godkjent for muslimer. Men det avhenger selvsagt av i hvor stor grad man praktiserer troen.

Les også:

Legg igjen en kommentar