Hvordan bruke tøymunnbind riktig

Tøymunnbind har blitt populært i det siste grunnet den uvanlige situasjonen vi befinner oss i, men om man skal bruke tøymunnbind er det viktig å vite hva man driver med, og at man faktisk bruker dem riktig.

For å begynne med det viktigste; tøymunnbind, også kalt stoffmunnbind, er ikke medisinsk godkjent. Det betyr at du ikke kan bruke det for å være sikret å unngå virussmitte, for det er ikke beskyttende nok. Du vil derfor aldri se leger eller sykepleiere bruke tøymunnbind når de behandler pasienter.

Tøymunnbind har derimot en slags nytte når man for eksempel er offentlig. Det har en viss mekanisk beskyttelse mot både virus og bakterier, selv om den ikke gir 100 % beskyttelse mot noen av dem. Om du bare skal på butikken eller ta bussen kan det derimot ha en viss effekt, og gir i alle fall en trygghet.

Tøymunnbind kan man enkelt lage selv, eller så kan man bestille det nokså billig fra nettsider som Vistaprint. Der koster det omtrent 165kr for en 5-pakk, noe som holder for de fleste ettersom de kan vaskes og brukes på nytt.

Per april 2020 anbefaler ikke norske myndigheter at man skal bruke munnbind eller tøymunnbind når man ferdes offentlig i Norge, men det er likevel mange som liker å bruke dem for å være på den sikre siden. Det er mye debatt rundt hvorvidt de faktisk har en god effekt mot Covid-19, så følg helseråd fra myndigheter og fagpersoner før du gjør opp en egen mening.

Slik bruker du tøymunnbind riktig

Det er viktig å bruke tøymunnbind riktig for å få ordentlig effekt av det. Når man tar tøymunnbindet på må man først vaske hendene grundig før man tar det på. Start med å ta tøymunnbindet over hodet ved nesen og fest det bak ørene. Dra det så ned over nese og munn, og bruk hendene dine for å få det til å sitte godt.

Når du skal ta tøymunnbindet av er det viktig at du ikke tar på forsiden av tøymunnbindet, da det kan være virus og bakterier her. Bruk heller strikken ved ørene for å ta det av og fjern det fra ansiktet. Nå kan du legge det til vask, og når du har gjort det vasker du hendene godt med det samme.

Tøymunnbind skal vaskes på 60 grader for hver gang det har blitt brukt, og man kan bruke vanlig vaskemiddel. Heng det til tørk, og sørg for at det er helt tørt før du bruker det.

Man bør bytte ut og vaske tøymunnbindene relativt ofte, og ikke bruke ett enkelt munnbind hele dagen, men heller bytte på 2-3 stykker. Om du er hjemme og tar det av deg bør du legge det på vask og ta på et nytt etterpå igjen.

Les også: Slik vasker du tøymunnbind.

Fordeler med tøymunnbind

Noen av fordelene med å bruke tøymunnbind sammenlignet med vanlige munnbind er blant annet:

  • Tøymunnbind er generelt sett mer komfortabelt.
  • Man kan selv velge design på munnbindet, og dermed bruke det som en slags «motegjenstand».
  • Det kan vaskes i vaskemaskinen.
  • Det er ganske billig.
  • Det er enkelt å lage selv.

Det er derimot ekstremt viktig å huske at vanlige tøymunnbind ikke er medisinsk godkjent, så ikke bruk de rundt personer du vet bærer smitte eller lignende.

Denne artikkelen inneholder reklamelenker.

Les også:

Legg igjen en kommentar