Hvilke aldersgrenser er det på kredittkort? Forklart

Med et kredittkort har man litt mer fleksibilitet i hverdagen. Det kan være utrolig nyttig å ha i situasjoner hvor man plutselig trenger litt mer penger enn man har stående på konto, men så er kanskje lønna bare en uke eller to unna.

Slike situasjoner kan man ofte klare å løse med et kredittkort, og dersom man betaler tilbake det man har brukt innen fakturaen forfaller neste måned må man ikke betale verken renter eller gebyrer på det engang.

Det er selvsagt mange meninger om det er lurt å ha et kredittkort eller ikke, men det er ikke det denne artikkelen skal handle om. Vi skal istedenfor se på hvilke aldersgrenser som gjelder for å ha kredittkort, og hvor gammel man må være for å faktisk få et.

Man må være myndig for å få kredittkort

I utgangspunktet er et krav om å være myndig det eneste lovfestede kravet for å få et kredittkort. Dersom du ikke er myndig kan du ikke opparbeide deg gjeld, og da er det heller ikke mulig å ha et kredittkort.

For de fleste vil myndig si å være minst 18 år gammel, men det kan også fattes vedtak som gjør at personer ikke nødvendigvis er myndige selv om de er over 18 år gamle. 18 år er likevel aldersgrensen som gjelder for folk flest, og når man er over 18 år gammel har man i alle fall lov til å skaffe seg et kredittkort.

Les også: Skjulte kostnader på kredittkort.

De fleste kredittkortselskap vil ha eldre kunder

Til tross for at den juridiske lavalderen for å få kredittkort i Norge er på 18 år, vil de færreste kredittkortselskap ha så unge kunder. Grunnen til dette har med å gjøre at 18-åringer er høyrisikokunder som også sjeldent har full kontroll over økonomien sin.

For kredittkortselskapene er det mye mer ønskelig å ha etablerte kunder som har en fast jobb med en stabil inntekt. Når man kommer litt opp i 20-årene blir også impulskontrollen stort sett litt bedre, og man er en lavere risiko for kredittkortselskapet.

Les også: Må man ha jobb for å få kredittkort? Forklart.

Av den grunn har de fleste kredittkortselskap aldersgrense på rundt 23 år! Dette er ikke noe alle har, men en alder man ofte ser når man sjekker ut de ulike kredittkortene. Noen har lavere, mens andre har høyere. Både 21 år og 25 år er også tall man relativt ofte kommer over i bransjen.

Det er svært vanskelig å få kredittkort som 18-åring, men det er betraktelig enklere om man har fylt 23. Alder er derimot ikke det eneste som avgjør om man kan få kredittkort, men de fleste selskapene har likevel en lavalder hvor de automatisk avviser alle søknader fra personer som er yngre enn den satte alderen.

For å finne aldersgrensen kan man enkelt nok sjekke ut vilkårene for det enkelte kredittkortet du er interessert i. Der ser man raskt hvilken alder de har som krav. Om du ikke oppfyller alderskravet er det neppe noe poeng i å bruke tid på å søke hos dem.

Kan man få kredittkort når man er under 18 år?

Det er så godt som umulig å få et kredittkort før man er fylt 18 år. Grunnen til dette er som nevnt ovenfor at man ikke er myndig, og da er det heller ikke lov å ta på seg gjeld. Eller, kredittkortselskapet har ikke lov til å ilegge deg gjeld, så om du skulle klare å få tak i ditt eget kredittkort før du er 18 år har de ikke lov til å kreve inn penger fra deg. Så det er åpenbart ingen kredittkortselskap som vil gi ut kredittkort til de som ikke er myndige ennå.

Ungdom må derfor klare seg uten kredittkort frem til de fyller 18 år, noe som også er fornuftig med tanke på at det er et stort ansvar å ha sitt eget kredittkort. Man må ha full kontroll over det, for det er lett å gå på økonomiske smell om du ikke bruker det på en fornuftig måte.

Les også:

Legg igjen en kommentar