Rentefri betalingsutsettelse på kredittkort forklart

De aller fleste kredittkort tilbyr en såkalt rentefri betalingsutsettelse, men hva er det egentlig, og hvordan fungerer det i praksis? For å svare på dette må vi først se på hva som skiller et kredittkort fra et vanlig bankkort, noe som i bunn og grunn handler om at man handler med banken sine penger når man betaler med et kredittkort. Hver måned får man en faktura med alt man har brukt den måneden, og betaler denne på samme måte som en vanlig faktura.

Det er her begrepet «rentefri betalingsutsettelse» kommer inn i bildet. Når denne fakturaen kommer betaler man nemlig kun det man har brukt kredittkortet på, og ikke noen renter. Teknisk sett har man jo lånt penger av kredittkortselskapet for å kjøpe ting frem til man betaler fakturaen, så det kunne jo tenkes at man måtte ha betalt renter for denne perioden. Heldigvis har de fleste kredittkortselskapene rentefri betalingsutsettelse i perioden frem til forfall på fakturaen.

Dersom man betaler fakturaen i tide koster det dermed ingen verdens ting å bruke kredittkortet, men dersom man går over denne datoen vil man måtte betale renter for hele perioden. Kredittkort gir jo selvsagt muligheten for å utsette betalingen eller bare betale deler av den, men som de fleste sikkert er kjent med er det en veldig høy effektiv rente på et slikt lån.

De fleste kredittkort har en rentefri betalingsutsettelse på mellom 30 og 60 dager, og 50 dager et det vanligste å se. Med 50 dagers rentefri betalingsutsettelse er det som regel snakk om at man handler for en hel måned av gangen, får fakturaen helt på starten av neste måned, og har frem til den 20. den neste måneden til å gjøre opp fakturaen hvis man ikke vil ha utsatt betaling. I praksis betyr det at varer som kjøpes i slutten av måneden har en mye kortere rentefri betalingsutsettelse enn de som kjøpes helt i starten.

Unntakene til rentefri betalingsutsettelse

Det er ikke alle ting som gir deg rentefri betalingsutsettelse med kredittkort, for dersom du tar ut kontanter i minibank vil du for eksempel få løpende renter fra første dag. Det samme gjelder dersom du overfører penger fra kredittkortet til en privat bankkonto eller bruker Vipps. Det betyr at man ikke bør bruke kredittkort for å handle på Finn.no eller lignende nettsider, men kun holde seg til butikker og nettbutikker.

Mange kredittkort har også unntak på kjøp gjort i utlandet, men det varierer litt mellom de ulike kredittkortene. Alle har derimot begrensninger mot kontantuttak i utlandet, og da må man regne ned renter som løper fra første dag.

Les mer: Er det noen skjulte avgifter ved bruk av kredittkort?

Et siste unntak rentefri betalingsutsettelsen er når man bruker kredittkortet til å betale regninger med, og også her løper det renter fra første dag. Med andre ord gjelder den rentefri betalingsutsettelsen først og fremst når man handler varer på butikker eller nettbutikker.

Hva slags rente kan man forvente med kredittkort?

Dersom man ikke betaler tilbake det man skylder for bruk av kredittkort innen fakturaforfall kan man forvente en høy rente. Den nøyaktige renta vil selvsagt avhenge av hvilket kredittkort du har, men som regel er det snakk om en effektiv rente på mellom 20 og 25 %. Det betyr at dersom du bruker 10 000kr vil du betale 2 500kr i renter på denne i løpet av et år (gitt at den effektive renta er på 25 %). Det finnes også kredittkort med effektiv rente på nærmere 30 %, men det er sjeldent noe grunn til å velge en av disse fremfor en av de som faktisk gir mye lavere rente.

Det sier seg selv at man ikke bør utsette betalingen på kredittkortet med mindre man absolutt må, for dette er en mye høyere effektiv rente enn det man får med vanlige lån, selv forbrukslån. Det kan bli dyrt å glemme å betale kredittkortfakturaen, så her gjelder det å lage gode rutiner hvis man har tenkt å bruke kredittkort til å nyte alle godene uten å betale mye penger for det.

Les også: Aldersgrense på kredittkort forklart.

Få fordeler ved å bruke kredittkort smart

Dersom man bruker kredittkortet smart og alltid betaler fakturaen innen forfall kan man i prinsippet bruke det helt gratis, og likevel få alle de samme fordelene som personer som bruker kredittkort for å låne penger. Det kan være snakk om ting som gratis reiseforsikring, bonuspoeng eller rabatter når man kjøper varer, rabatt på drivstoff eller lignende.

Hvis man har lyst til å dra nytte av disse fordelene uten å betale for det gjelder det å være rutinert med både økonomien og betalingsdatoen. Ikke bare må man huske å betale til riktig tid, man må også passe på at fakturaen ikke blir høyere enn det man hadde sett for seg. Det kan være en vanskelig oppgave som egentlig ikke er verdt fordelene for mange, men for noen kan det være en fin måte å dra nytte av de gode fordelene med kredittkort på.

Les også:

Legg igjen en kommentar